În dimineața de Revelion sau a Anului Nou este sărbătorit Sfântul Vasile. De ziua lui sunt legate tot felul de obiceiuri și superstiții.
Se spune că în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă.
Conform tradiției populare, Sfântul Vasile s-a rugat la Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoțel, i-a legat o crenguță de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune, de aici și obiceiul de a ura oamenilor în noaptea dintre ani.
De Anul Nou, copiii merg cu sorcova din casă în casă pentru a le ura celor care îi primesc sănătate și prosperitate financiară. Dacă cei mici sunt băieți, șansele de câștig financiar sunt mai mari, în condițiile în care tot superstițiile spun că e bine ca prima persoană care îți trece pragul de An Nou să fie o persoană de sex masculin. Astfel vei avea un an plin de noroc. Se mai spune că așa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, așa va fi omul tot anul.
Tot în prima zi a noului an, se păstrează în unele zone obiceiul colindatului cu o căpățână de porc, împodobită cu panglici și mărgele. Tradiția se numește „Colindul cu Vasilica”. La final, ceata se strânge la cârciumă pentru a chefui, apoi colindătorii se despart, iau căpățâna și o gătesc.
Oamenii trebuie ca în prima zi din an să-și pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul, iar dacă afară va ninge, anul nou va fi unul bogat. Dacă cerul este senin și e ger, oamenii vor fi sănătoși pe parcursul anului.
O noapte de Anul Nou „lină și senină”, este un semn că noul an va fi unul bun.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!