Instagram a reușit din nou să transforme obiecte banale în senzații extravagante și virale. De data aceasta, sushi-ul și gogoșile de aur au cucerit feed-urile noastre cu strălucirea lor. Cu toate acestea, întrebarea fundamentală rămâne: "De ce să mănânci aur?”. Cu siguranță, nimeni nu își pune această întrebare când se întâlnește cu aceste delicii scumpe. Dar, pentru a oferi o perspectivă asupra acestei tendințe extravagante, niște experți în nutriție și-au spus părerea.
Alexandra Oppenheimer și Cynthia Sass, experte în nutriție, ne îndrumă către o înțelegere mai profundă a acestui obicei extravagant, scrie revista Food & Wine. Oppenheimer ne avertizează că aurul comestibil trebuie să aibă 23-24 de carate, fiind diferit de aurul pe care îl găsim în bijuterii, care poate conține și alte metale și poate fi toxic dacă este ingerat. Aurul utilizat în produsele comestibile este în lista aditivilor alimentari, denumit E-175, conform Administrației Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), și este sigur dacă respectă standardele de puritate.
Din punct de vedere chimic, aurul este inert, ceea ce înseamnă că nu se descompune în sistemul digestiv. Probabil nu va fi absorbit în sânge și va fi eliminat ca deșeu. Cu toate acestea, acest proces poate varia în funcție de cantitatea și frecvența consumului de aur.
Cu toate acestea, cercetarea privind aurul ca aditiv alimentar are un obstacol major: lipsa de date privind toxicitatea și puritatea aurului utilizat în alimente. EFSA subliniază acest aspect și menționează că datele sunt insuficiente pentru a evalua în mod adecvat siguranța aurului ca aditiv alimentar.
În prezent, tot ce știm despre siguranța aurului în alimentație provine din investigațiile europene. FDA din SUA nu a emis încă linii directoare pentru consumul de aur, iar Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA nu îl consideră o otravă.
Cu toate acestea, în concluzie, este mai înțelept să nu faceți din aur o parte obișnuită a dietei dumneavoastră zilnice. Nutriționiștii citați anterior ne avertizează să folosim aurul în mesele noastre doar cu măsură și în ocazii rare.
Aurul, folosit și în tratarea reumatismului
Deoarece aurul a fost folosit în mod obișnuit de zeci de ani în stomatologie, se știe că efectele sale asupra organismului sunt, în cel mai rău caz, o erupție cutanată pentru cei hipersensibili la metal. Particulele de aur apar în mostrele de salivă ale persoanelor cu plombe din metal nobil, așa că ar fi sigur să presupunem că acele persoane le înghit și că nu le provoacă niciun rău.
O altă aplicație a aurului ingerat este în medicamente, care au fost folosite homeopatic de-a lungul istoriei, dar și farmaceutic, așa cum este și în tratamentul reumatismului.
În acest din urmă caz, aurul este folosit împreună cu sulful și fosforul ca un fel de sistem de administrare a medicamentului propriu-zis, iar unele studii sugerează că metalul prețios are capacități antiinflamatorii, scrie stirileprotv.ro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!