Cercetatorii au testat somnul unui grup de 50 de voluntari cu vârsta peste 60 de ani, care locuiesc în Boston, Statele Unite. Participanții, au avut senzori de temperatură a aerului și umiditate montați în dormitoarele lor și au purtat un dispozitiv asemănător unui inel pe durata nopții pentru a urmări somnul, temperatura pielii, ritmul cardiac și mișcarea. În total, cercetătorii au colectat aproape 11.000 de nopți de somn și date ambientale pentru analiză.
Specialistii au descoperit că intervalul de temperatură optim pentru cel mai odihnitor somn al adulților mai în vârstă se situează între 20 și 25 °C, scrie sciencealert.com.
Când temperaturile au crescut de la 25 °C la 30 °C, eficiența somnului a scăzut cu până la 10 procente. Studii anterioare au arătat ca o astfel de scădere este suficientă pentru a afecta performanța creierului, a crește stresul, anxietatea și oboseala, și a influența controlul nivelului de zahăr din sânge al corpului în ziua următoare.
Având în vedere că nopțile devin din ce în ce mai fierbinți pe măsură ce planeta se încălzește, concluziile studiului sprijină măsurile de îmbunătățire a confortului termic al locuințelor, în special al căminelor de bătrâni și al locuințelor publice. Alte cercetări caută soluții dincolo de aerul condiționat, cum ar fi vopselele reflectorizante și alte materiale de construcție.
"În timp ce ne confruntăm cu implicațiile mai largi ale schimbărilor climatice, nu trebuie să neglijăm impactul potențial al acestora asupra unui aspect atât de fundamental precum somnul", spune Amir Baniassadi, inginer și cercetător în domeniul sănătății la Harvard Medical School, cel care a condus studiul.
Datele istorice și studiile arată, de asemenea, că odată cu creșterea temperaturilor din trecut au avut probabil un impact semnificativ și asupra tiparelor de somn, iar încălzirea viitoare va perturba și mai mult somnul.
Până în 2099, temperaturile mai ridicate ar putea duce la o scurtare a timpului de somn pe persoană cu aproximativ 50 de ore de somn pe an. Persoanele în vârstă se numără printre cele mai vulnerabile la stresul termic, indiferent dacă este zi sau noapte.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!