Elon Musk și compania sa, Starlink, testează în România, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), o potențială relaxare a unei norme internaționale care limitează funcționarea sateliților de nouă generație. Această normă globală, elaborată în anii '90 de International Telecommunications Union (ITU), afectează capacitatea sateliților non-geostaționari, precum cei ai Starlink, de a transmite internet prin satelit la viteze mari și pe suprafețe extinse, scrie profit.ro.
Starlink a început un test pe teritoriul României care este primul de acest fel la nivel mondial. În cadrul acestui test, ANCOM a autorizat Starlink să depășească limita impusă la nivel global pentru indicatorul de Densitate de Flux de Putere Echivalentă (EPFD), care reglementează energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite către echipamentele terestre. Limita EPFD a fost inițial introdusă pentru a proteja sateliții geostaționari de interferențe, însă SpaceX argumentează de mult timp că această normă este depășită și nejustificat de restrictivă.
Obiectivul testului este de a demonstra că sateliții de generație nouă pot funcționa în condiții de siguranță la valori EPFD mai mari, fără a afecta negativ sateliții geostaționari. Rezultatele acestui test vor fi transmise ITU, care ar putea lua în considerare modificarea regulilor internaționale pe baza acestor date.
SpaceX face de mai mult timp lobby pentru majorarea limitei EPFD, susținând că aceasta este exagerat de mică față de ceea ce este necesar pentru realizarea scopului ei. Recent, compania a solicitat reglementatorului american în telecomunicații, Federal Communications Commission (FCC), să nu mai aștepte schimbarea regulilor internaționale de către ITU și să relaxeze norma pe teritoriul Statelor Unite.
Elon Musk mizează pe faptul că Starlink poate funcționa de până la opt ori mai eficient decât permit normele actuale. Conform informațiilor oferite de Profit.ro, testul va dura cel puțin șase luni, iar rezultatele ar putea influența deciziile ITU în privința revizuirii normelor globale, cu implicații majore asupra industriei comunicațiilor prin satelit la nivel internațional .
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!