Un asteroid masiv, considerat un posibil ''ucigaş de planete'', trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science. Această distanță, deși semnificativă în termeni cosmici, este de 17 ori mai mare decât cea dintre Pământ și Lună.
Asteroidul, cunoscut sub denumirea de 2011 UL21, este unul dintre cei mai mari asteroizi care s-au apropiat de planeta noastră în peste un secol.
Cu dimensiuni estimate între 1,7 și 3,9 kilometri, 2011 UL21 este mai mare decât 99% dintre asteroizii cunoscuți care se află în proximitatea Pământului, conform datelor Agenției Spațiale Europene (ESA), conform SpaceReference.org. Orbita sa îl aduce periodic până la 1,3 unități astronomice de Soare, ceea ce înseamnă aproximativ 1,3 ori distanța medie dintre Pământ și Soare.
Deși este de cel puțin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, Vredefort, și de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul responsabil pentru dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani, 2011 UL21 are potențialul de a cauza distrugeri continentale în cazul unei coliziuni. Impactul ar putea duce la modificări climatice semnificative, datorită materiei expulzate în atmosferă.
Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).
Asteroidul 2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la o distanță de doar 2,7 milioane de kilometri, conform simulărilor derulate de NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL). În plus, calculele NASA indică faptul că nu există niciun pericol ca un asteroid "ucigaș de planete" să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani.
Un alt asteroid notabil, Apophis, se va apropia de Pământ în 2029, trecând chiar mai aproape decât orbitele unor sateliți, însă fără a prezenta riscul unei coliziuni.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!