În preistorie, fierul pur era o resursă rară, așa că strămoșii noștri au folosit fierul provenit din meteoriți care cădeau pe Pământ. Conform descoperirilor publicate în Journal of Archaeological Science, vârful de săgeată a fost realizat dintr-un meteorit, scrie wionews.com. Dar asta nu este tot, oamenii de știință au mai făcut o altă descoperire surprinzătoare care poate contribui la o mai bună înțelegere a oamenilor preistorici.
Un vârf de săgeată din epoca bronzului, descoperit în Elveția în secolul al XIX-lea, a dezvăluit o origine neașteptată - este făcut din fier care a căzut din cer. Conform descoperirilor publicate în Journal of Archaeological Science, vârful de săgeată a fost realizat dintr-un meteorit.
Conform unui raport publicat în Science Alert, ceea ce este mai interesant în legătură cu această descoperire din Elveția este că meteoritul provine cel mai probabil din Estonia. Acest lucru, conform oamenilor de știință, evidențiază rețelele comerciale extinse care existau cu mii de ani în urmă.
Uimitoarea descoperire a fost făcută de geologul Beda Hofmann de la Muzeul de Istorie Naturală din Berna, care a condus o cercetare arheologică de căutare a unor artefacte antice realizate din fier provenit de la meteoriți, mai arată sursa citată.
De-a lungul timpului cele mai multe artefacte din fier provenit din meteoriți au fost descoperite cu precîdere în Orientul Mijlociu, Egipt și Asia. Cu toate acestea, câteva au fost descoperite și în Europa.
Așezarea de la Mörigen din Elveția, înfloritoare în timpul Epocii Bronzului, în jurul anilor 800-900 î.Hr., a devenit un loc promițător pentru astfel de descoperiri arheologice. Aceasta se află în apropierea câmpiei Twannberg, locul fiind cunoscut de-a lungul timpului pentru descoperire de fragmente de fier meteoritic provenite de la un impact datând de dinaintea ultimei ere glaciare.
Printre obiectele excavate anterior la Mörigen, echipa lui Hofmann a găsit un singur vârf de săgeată din fier.
Acesta avea compoziția caracteristică de fier și nichel a fierului meteoritic, împreună cu urme de aluminiu-26 radioactiv, care se formează numai în spațiu. Cu toate acestea, arheologii au observat că amestecul de metale din vârful de săgeată găsit nu se potrivea cu cele alte bucăți de fier meteoritic descoperite în zonă.
Conform Science Alert, acest lucru indică faptul că fierul aparținea unei alte clase specifice de meteoriți de fier numiți meteoriți IAB.
Astfel, cercetătorii cred că vârful de săgeată descoperit în Elveția se potrivește cel mai bine cu Kaalijarv, un meteorit IAB care a căzut în jurul anului 1500 î.Hr. și a împrăștiat fragmente ce au putut fi remodelate în vârfuri de săgeată.
Ceea ce este surprinzător este locația unde a lovit meteoritul Kaalijarv, care se află la aproximativ 1.600 de kilometri distanță de localitatea elvețiană Mörigen. Cercetătorii sugerează că este posibil să fi călătorit pe distanțe enorme prin intermediul rutelor comerciale antice.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!