Ucraina a pus în funcțiune un nou sarcofag care are rolul de a limita răspândirea prafului radioactiv rezultat în urma accidentului nuclear produs în anul 1986, la Centrala de la Cernobîl. Structura a costat 1,5 miliarde de euro, iar lucrările au durat nouă ani.
Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Aproximativ 350.000 de persoane au fost evacuate din zonă, la doar câteva zile după accident. Circa 600.000 de oameni au fost expuşi concentraţiilor ridicate de radiaţii în timpul lucrărilor de izolare a reactorului.
Cupola împiedica scurgerea de substanţe radioactive şi are menirea de a proteja reactorul de factori externi şi de infiltraţiile cu apă. Pe lângă faptul că protejează reactorul împotriva fenomenelor meteo, structura poate rezista unei tornade de grad 3 şi unui cutremur cu magnitudinea de 6 pe Richter.
Realizarea sarcofagului, care trebuie să asigure securitatea șantierului pentru următorii 100 de ani, va permite dezafectarea precedentului sarcofag instalat de către sovietici.
„Astăzi, primim cheile instalației, creată prin eforturile a zeci de țări pentru a proteja întreaga planetă și umanitate de contaminarea radioactivă”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent la ceremonia oficială.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!