Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop și Adrian Wiener au depus, astăzi, un proiect de lege privind interzicerea expunerii țigărilor în magazine, reclamele la țigări din magazine, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și interzicerea sponsorizării evenimentelor de către companiile producătoare de tutun.
Această inițiativă complexă are un rol bine definit și anume adaptarea prin legislației românești la uriașa ofensivă a industriei tutunului care are consecințe dezastruoase asupra sănătății populației. Copiii și adolescenții sunt printre cei mai vulnerabili în fața valului de reclame sofisticate care promovează consumul otrăvii tutunului sau a altor produse în amestecul toxic din diferite produse. Alături de colegii mei din USR, dar și din alte partide parlamentare, prin acest proiect declanșăm un război total împotriva celor care atentează la sănătatea noastră. Fumatul ucide nu este un slogan ci o realitate cruntă împotriva căreia toți demnitarii statului român trebuie să lupte cu toată energia, transmite Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.
Consumul de tutun reprezintă principala cauză prevenibilă a bolilor cronice netransmisibile, existând dovezi științifice care demonstrează cert că reducerea numărului persoanelor care folosesc produse ce conțin tutun conduce la diminuarea poverii reprezentate de aceste boli.
Descurajarea debutului consumului acestor produse conduce la reducerea, atât pe termen scurt cât mai ales pe termen mediu și lung, a numărului de fumători.
Parlamentarii USR arată în proiectul legislativ că aproape jumătate de milion de copii români cu vârsta între 10 și 18 ani (477.050), reprezentând aproximativ un sfert din totalul copiilor din această categorie de vârstă, au încercat cel puțin o dată în viață să fumeze.
Mai mult, 11,2% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează constant (adică au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 70.000 de copii (69.493) din această categorie de vârstă au șanse mari de a deveni în curând fumători zilnici. 32.608 de copii cu vârsta de 15 ani, reprezentând 14% din totalul acestei categorii de vârstă, fumează deja în mod curent. De asemenea, mai mult de jumătate (58%) dintre fumătorii români afirmă că au început să consume constant tutun înaintea vârstei de 18 ani, iar o treime (33%) între 19 și 25 de ani.
În proiectul de lege se arată că Banca Mondială a evaluat, încă din 1999, evoluția mortalității la nivel global prin boli datorată fumatului până în 2050: dacă oamenii vor continua să fumeze ca acum, numărul de decese datorate fumatului vor fi în 2050 de aproximativ 530 milioane de oameni. Dacă, prin măsuri de educație, reglementare, se reușește înjumătățirea celor care încep să fumeze până în 2020, atunci numărul de decese datorate fumatului va fi în 2050 de aproximativ 500 milioane - pentru că efectul diminuării debutului fumatului apare după mai mult timp.
Consumul de tutun este recunoscut, în Strategia Națională de Sănătate Publică 2014-2020 ca fiind un factor comportamental major cu impact semnificativ asupra stării de sănătate a adulților și copiilor din România, fiind considerat un determinant major pentru starea de sănătate a populației.
Un proiect similar este deja adoptat în țări precum Irlanda, Franța, Slovenia, Spania, Polonia, Kosovo și Regatul Unit.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!