Unul din trei români suferinzi de o boală cronică nu își găsește tratamentul prescris de doctor când intră în prima farmacie.
De vină e dispariția a 2.000 de medicamente, care au fost retrase de pe piață de producători, în ultimii doi ani. Din nefericire, alte câteva sute de pastile ar urma să dispară și ele până anul viitor, după cum arată un sondaj IRES.
Potrivit cercetării, peste jumătate din populația cu vârsta între 51 și 65 de ani suferă de o boală cronică. Unul din trei români întâmpină dificultăți în a-și găsi tratamentul recomandat de medic și e nevoit să încerce la mai multe farmacii sau să revină în zilele următoare.
Cei care nu au succes așa, apelează la medic pentru un tratament alternativ sau la cunoștințe, ori caută și pe internet dacă e nevoie. După ce au epuizat toate variantele, 8 la sută dintre românii cu boli cronice rămân fără medicamente. Majoritatea dau vina pe Guvern, apoi pe Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, în ultimă fază, pe producătorii și distribuitorii de medicamente.
Sondajul „Accesul la medicamente și consumul acestora” a fost realizat de IRES, în perioada 19-21 februarie 2018, pe un eșantion de aproape 2.900 de persoane, la comanda Institutului pentru Politici Publice.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!