Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii face un apel către ministrul Justiției să dialogheze cu toți magistrații care protestează și să asculte nemulțumirile lor.
Procurorul Nicolae Andrei Solomon spune la Digi FM că pe lângă ordonanța 7, care a modificat pentru a cincea oară legile justiției, magistrații mai au și alte nemulțumiri. OUG 7 este "picătura care a umplut paharul”, potrivit lui Solomon.
Vicepreședintele CSM l-a contrazis totodată pe Tudorel Toader și pentru declarația sa de luni, după ce a modificat ordonanța 7, când a spus că CSM ar urma să dea un aviz favorabil noilor modificări, iar apoi s-a răzgândit.
Nicolae Andrei Solomon susține la Digi FM că ministrul Justiției nu avea cum să știe rezultatul votului ținând cont că votul membrilor CSM este unul secret.
”Ordonanța 7 era deja al patrulea act normativ care modifica recent modificatele legi ale justiției. După această nouă ordonanță se fac cinci. Patru dintre ele au fost emise fără o consultare prealabilă a CSM. Au fost date de pe o zi pe alta. În privința celei de-a cincea ordonanțe, ni s-a trimis vineri și noi am dat un aviz negativ zilele trecute. Consiliul a apreciat că nu au fost aduse la îndeplinire cerințele CSM, respectiv de a se abroga toate dispozițiile care nu au fost propuse de CSM și care nu au fost discutate cu magistrații în prealabil.
Digi FM: Ministrul Justiției a declarat după ședința de Guvern și l-aș cita aici "mi s-a transmis că va fi plen la CSM pentru a se da avizul favorabil pentru modificările noii ordonanțe", ulterior, a mai spus ministrul "am aflat că CSM a dat un aviz negativ per total"...
A.S.: Și pe mine m-a surprins domnul ministru al Justiției. Și eu aș fi curios să aflu cine din Consiliu (CSM n.r.) îi poate da asigurări cu privire la modul în care vor vota în mod secret 18 membri ai CSM. Referitor la întâlnirea dintre reprezentanții Consiliului și prim-ministrul, secția de procurori, după cum bine știți, nu a participat. Președintele CSM avea un mandat, iar în mandatul respectiv se solicita abrogarea tuturor dispozițiilor din OUG 7 care nu au provenit de la CSM, de la secția de judecători mai precis.
Digi FM: Ce se întâmplă mai departe, pentru că vedem magistrații nu renunță la proteste?
A.S.: Noi i-am transmis ministrului Justiției atunci când ne-am întâlnit cu el și cred că rezultă și din ce susțin magistrații care au adoptat forme de protest că nemulțumirile sunt mult mai largi, chiar exced prevederilor din OUG 7. Cred că singura soluție e de a provoca noi discuții și a vedea care sunt nemulțumirile și de a schimba și alte dispoziții din legile justiției. (...) Cred că atitudinea responsabilă ar fi să discute instituțional cu CSM și să fie o dezbatere deschisă la care să fie invitate toate asociațiile procurorilor. De altfel, una dintre criticele organismelor internaționale a fost că adoptarea legilor s-a făcut fără o consultare efectivă cu toți responsabilii, inclusiv cu asociațiile magistraților.
Digi FM: Personal, cum considerați modificările aduse a cincea oara legilor justiției?
A.S.: Așa cum am transmis și public, îngrijorările colegilor sunt mult mai largi. Nu sunt suficiente, sunt utile, dar nu sunt suficiente și sunt mult mai largi. Chiar exced ordonanței 7.
Digi FM: Ce e de făcut în continuare? Am văzut magistrații Curții de Apel Brașov i-au cerut șefei CSM să analizeze existența unui eventual conflict de natura constituțională între Guvern și puterea judecătorească privind OUG7.
A.S.: Nu pot să spun că știu prea multe despre acest demers. Cred că soluția este un dialog loial între toate părțile interesate și mai ales cu colegii magistrați care cred că simt că aceasta este picătura care a umplut paharul. (...) Colegii își exprimă nemulțumirile cu privire la modificările aduse legilor justiției. Nemulțumirile sunt dintre cele mai variate și vizează multe dintre instituțiile modificate fără o consultare prealabilă cu magistrații.
Digi FM: Sunteți de acord cu sesizarea CCR privind OUG7?
A.S.: Nu cunosc argumentele, ar trebui să le văd și, ulterior, mă pot pronunța. Oricum este decizia președintelui CSM. Este decizia sa unică. O astfel de decizie nu se ia cu votul membrilor. A mai fost sesizată odată CCR. Membrii au dat un vot, dar a fost unul de susținere, unul formal. Decizia o ia președintele CSM.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!