Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în Portul Constanța. Administrația Porturilor Maritime atrage atenția că toți operatorii care manipulează substanțe periculoase trebuie să aibă un plan de securitate aprobat de ISU.
Azotatul de amoniu, folosit preponderent în industria producerii de îngrășăminte chimice, trebuie depozitat în condiții speciale ferit de foc, în cantități limitate în funcție de concentrația de azot, culoare de acces între stive, ferit de materiale incompatibile (combustibili, lubrifianți, pulberi metalice).
4.908 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Schenker (Constanța Sud) și urmează sa plece în următoarele două săptămâni în tranzit în Ungaria. Cea mai mare cantitate, 17.521 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Chimpex (în zona de nord a Portului Constanța), iar 3.523 tone de azotat de amoniu sunt depozitate la Midia Internațional (în zona Midia a Portului Constanța).
De la începutul anului, s-au operat în Portul Constanța 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime și fluviale, o cantitate normală și medie în raport cu cantitățile operate în ultimii cinci ani.
Ultima navă cu azotat de amoniu a fost operată în data de 17 iulie, a anunțat Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA.
Azotatul de amoniu este substanța care a generat explozia devastatoare din zona portuară a capitalei Libanului. Aproape 160 de oameni au murit, alte 6.000 au fost rănite, iar 300.000 au rămas fără locuințe în urma deflagrației. Pagubele sunt estimate la 15 miliarde de dolari.
Foto: Inquam/Daniel Stoenciu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!