O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint.
”Au fost furate o serie de obiecte din expoziţia Dacia – Imperiul Aurului şi Argintului, printre care capodopera Coiful de Aur de la Coţofeneşti, de la Muzeul Naţional de Istorie al României. Suntem profund şocaţi de evenimentele de aseară din muzeu. În cei 170 de ani de existenţă, un astfel de incident major nu a avut loc niciodată. De asemenea, suntem foarte întristaţi pentru colegii noştri din România”, anunţă reprezentanţii muzeului.
Coiful a fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova, de către un elev al şcolii primare din localitate. Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intact
Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri, dar şi ferestre ale unor imobile. Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii de sâmbătă, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia "Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului", organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate.
Din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, autorităţile informând că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare.
Ambasada României la Haga a fost notificată de MAE olandez.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, în care
a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.
"Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional, cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol", precizează MAE.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!