Ziua mondială a țânțarilor, celebrată în fiecare an pe data de 20 august, marchează descoperirea făcută de medicul bacteriolog și entomolog britanic Sir Ronald Ross. El a demonstrat că țânțarul anofel este un vector de transmitere al malariei și a studiat ciclul de viață al parazitului din genul Plasmodium, pentru care i s-a decernat Premiul Nobel în 1902.
Femelele țânțar pot trăi până la 24 de ore, maxim 1 săptămână, iar masculii până la 3 săptămâni, mai ales dacă sunt în preajma apei. Deși de obicei sunt inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika.
Țânțarii sunt ucigaşii numărul 1 ai planetei. Catalogată drept cea mai letală creatură de pe glob, ţânţarul este responsabil de cele mai multe decese, dat fiind bolile grave pe care le transmite: malaria, febra Dengue, febra galbenă sau encefalita. Un singur ţânţar anofel poate infecta cu malarie peste 100 de persoane, boală care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ucide în Africa un copil la fiecare 45 de secunde.
Iată câteva lucruri care atrag țânțarii:
1. Transpirația
2. Culorile închise
3. Oamenii care consumă mult potasiu și sare
4. Parfumul și esențe de parfum
5. Consumul de alcool
6. Grupa sanguină - Conform unui studiu medical publicat în 2004, oamenii care au grupa sanguină 0 sunt cu 83% mai “atractivi” pentru țânțari decât cei care au altă grupă sanguină.
7. Femeile gravide - Un studiu publicat în 2000 arată că femeile gravide atrag de două ori mai mulți țânțari decât celelalte femei. Explicația constă în faptul că femeile gravide expiră mai mult dioxid de carbon decât restul oamenilor și, mai mult, au o temperatură a corpului și o circulație a sângelui mai mari decât oricare alte persoane.
8. Temperatura corporală - Cu cât mai mare aveți temperatura corporală, cu atât mai repede vă vor găsi țânțarii.
Folosită încă din anul 1957, substanța activă Dietiltoluamid (DEET) continuă să fie cea mai bună alegere în a te proteja de țânțari. Iar în opinia dr. Dutta, din cadrul secției de Boli Infectioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia, Statele Unite ale Americii, insectifugul cu o concentrație de 30% DEET este cel mai eficient în prevenirea înțepăturilor de țânțari, potrivit reginamaria.ro.
Există și variante naturale, bazate pe eucalipt și ulei de lămâie și care sunt la fel de eficiente ca un insectifug cu o concentrație mică DEET. Produsele contra țânțarilor folosesc substanță activă DEET într-o concentractie ce variază între 10% și 60%.
Iar dacă totuși ești înțepat de vreun țânțar, este indicat să calmezi zona folosind apă cu fulgi de ovăz și o loțiune mentolată pe baza de calamină pentru a reduce iritarea pielii și mâncărimea, concluzionează dr. Sujay Dutta.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!