Azi este ziua penitenciarelor, în România. Așa că am realizat o listă de curiozități despre închisorile din alte țări.
În Japonia, prizonierii condamnați la moarte nu sunt anunțați cu privire la moarte lor iminentă decât cu câteva ore înainte. Familiile lor sunt notificate numai după aceea.
În Nuuk, Groenlanda, unii deținuți au cheile de la propriile lor celule, fiindu-le permis să părăsească închisoare pentru a merge la școală și la locul de muncă. Unii dintre ei merg chiar și la vânătoare.
Închisoarea de stat din Indiana a inițiat un program care permite prizonierilor să adopte o pisică, întrucât se crede că, prin îmbunătățirea stării de spirit, rezultatele de reabilitare pot fi remarcabile.
Închisoarea Sark este situată pe insula cu aceeași nume din Guernsey, un teritoriu dependent de Marea Britanie, aflat la câteva sute de km de țărmul francez. Această închisoare a fost construită în 1856 și aparent este cea mai mică din lume, având o capacitate de doar două persoane. Este folosită de autoritățile locale pentru încarcerari pe perioade scurte.
Se spune că închisoarea Aranjuez din Spania este singura din lume care are celule destinate familiilor: personaje Disney pe pereți, o grădiniță și terenuri de joacă pentru copii. Ideea penitenciarului este ca părinții încarcerați să poata petrece timp cu copiii lor.
Deși sună un pic ciudat și pare că este încurajată violența, în închisoarea Cereso Chetumal din Mexic nu au mai avut loc violențe între detinuti de mai bine de 10 ani. Conform directorului închisorii, când există o dispută între doi deținuți aceștia își pun mănușile de box și urcă în ring, iar după 2-3 runde disputa se încheie.
Închisoarea San Pedro, cea mai mare din capitala Boliviei, La Paz, găzduiește în jur de 1.500 de deținuți. Odată ce ai trecut de pereții groși și de porțile imense, orice asemănare cu o închisoare dispare: copii ce se joacă pe străzi, tarabe, restaurante, frizerii și chiar și un hotel. Nu există gardieni, uniforme sau gratii. Această libertate vine cu un preț: deținutii trebuie să-și cumpere celulele, așa că majoritatea trebuie să muncească. “Dacă ai bani, poți trăi ca un rege aici”, declara un deținut. În secțiunea Los Pinos a închisorii, celulele sunt spațioase, au băi proprii, bucătărie și televizor. Afară există mese de biliard, chioșcuri și tarabe. Aceste celule pot fi cumpărate pentru 1.000-1.500 de dolari. În “cartierele” sărace ale închisorii, deținuții dorm pe afară sau se îngrămădesc în celule foarte mici.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!