Florin Negruțiu a comentat, la Digi FM, rara apariție în spațiul public a șefului SRI, Eduard Hellvig. Jurnalistul a analizat discursul acestuia și spune că se îndoiește că „serviciile nu lucrează la turație maximă în politică”.
„În primul rând este o știre că directorul SRI vorbește. E un eveniment în momentul în care un om care mai mult ascultă vine și vorbește. Eduard Hellvig este Klaus Iohannis. Întotdeauna a fost așa. Șeful principalului serviciu de informații din România este omul președintelui. Eduard Hellvig a fost la fel de discret anii ăștia precum Klaus Iohannis.
Hellvig pune lucrurile la timpul trecut. „În deceniile anterioare”, spune el. M-am uitat foarte atent. Cumva sugerând că acum nu se mai întâmplă lucrurile astea. Îndoi-m-aș. Îndoi-m-aș că în momentul ăsta serviciile nu lucrează la turație maximă în politică. Dar faptul că directorul unui serviciu secret confirmă că mulți politicieni sunt făcuți în laboratoarele serviciilor, că partide se fac în laboratoarele serviciilor, e o știre.”, spune Florin Negruțiu.
„Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greșeli importante. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele - pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea. Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Știu că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul <<acoperiților>> și agenda acestora în diverse sectoare strategice. Vă pot asigura că de la începutul mandatului meu activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii.”
Aici, în țară, e greu să vorbești despre progresele pe care le face o instituție încă percepută de unii ca moștenitoare a Securității. Și, pe bună dreptate, este greu să credem că am scăpat de fantomele trecutului mai ales când viața noastră publică este încă dominată de ele Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească <<indicații>> sau <> despre ce au de făcut.” Cel mai important este să nu renunțați la ideile și valorile în care credeți, și să luptați pentru ele mereu. Eu, din păcate, am văzut mulți prieteni din facultate care au renunțat la ideile generoase pe care le susțineam când eram studenți, de dragul unor compromisuri pentru putere. Așa ceva trebuie evitat! Pentru că politica adevărată înseamnă susținerea unor valori și a unor principii, nu doar câștigarea puterii.”, a spus Eduard Hellvig.
Iată analiza completă a lui Florin Negruțiu:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!