Acum la Digi FM MABEL - Don t Call Me Up(Beatmix Nou)

Alex Florin Florenţa a fost propus pentru funcţia de procuror general al României

Alex Florin Florenţa
Alex Florin Florenţa

Alex Florin Florenţa a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror general al României, a anunţat, luni, Ministerul Justiţiei.

La interviu a participat şi Gabriela Scutea, fostul procuror general al Parchetului Înaltei Curţi. Potrivit unui comunicat al MJ transmis, luni, AGERPRES, interviurile au fost desfăşurate în faţa Comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai CSM, INM şi ASE şi compusă din ministrul Justiţiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog, iar în urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări "extinse şi minuţioase" între ministrul Justiţiei şi ceilalţi membri ai Comisiei de interviu, relatează Agerpres

"În calitate de ministru al Justiţiei, transmit pe această cale mulţumiri şi felicitări tuturor candidaţilor pentru responsabilitatea asumării candidaturilor şi prestaţia profesională de înalt nivel tehnic, experienţa, expertiza şi prestanţa demonstrate pe parcursul interviurilor, precum şi pentru înaltul profesionalism al proiectelor de management şi substanţialul conţinut profesional al dosarelor de candidatură. Aceste atribute au fost unanim constatate de toţi membrii Comisiei de interviu, toţi candidaţii ridicându-se la nivelul cerut de exigenţele interviurilor, provocările funcţiilor pentru care au candidat şi având capacitatea profesională de a le exercita cu succes. Fiecare candidat în parte a demonstrat că Ministerul Public din România dispune de profesionişti şi lideri remarcabili, care fac onoare nobilei profesii de procuror", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, în analiza candidaturilor şi formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date şi documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum şi calităţile şi cunoştinţele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care ţin atât de cariera, experienţa, expertiza, calităţile şi caracteristicile profesionale, manageriale şi psihologice personale ale candidaţilor, nevoile de perspectivă ale instituţiilor pentru care s-a candidat, precum şi proiecţiile de funcţionare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public.

"Experienţa şi expertiza profesională, dosarele soluţionate, rezultatele anterioare obţinute pe parcursul carierei au constituit criterii şi argumente de prim rang luate în considerare. Funcţia managerială de antrenare şi mobilizare a eforturilor procurorilor poate fi exercitată cu succes doar de către procurori care se bucură de respectul profesional al colegilor, pe baza măiestriei profesionale personale demonstrate direct şi recunoscute în activitatea de apărare a legislaţiei şi combatere a infracţionalităţii", a spus ministrul.

El a aratat că rezultatele obţinute în exercitarea funcţiilor de conducere anterioare au reprezentat, de asemenea, un criteriu, fără a fi, însă, "absolutizat".

"Fiecare mandat se desfăşoară în contexte instituţionale şi având în faţă provocări sau obiective manageriale de etapă diferite, care ţin de starea şi nevoile instituţiei la fiecare stadiu de evoluţie a acesteia. Privită exclusiv din perspectiva fiecărui candidat, în raport cu rezultatele obţinute în funcţiile anterioare, o eventuală propunere poate constitui şi implicit poate fi legitim privită de acesta, precum şi de către public sau o parte a acestuia drept o recompensă profesională sau un demers automat subînţeles. Fiecare lider instituţional care primeşte un mandat de conducere la un moment dat este dator să facă necondiţionat tot ce ţine de el pentru a obţine maximum de performanţă instituţională, paralel cu abordarea şi rezolvarea fiecărei vulnerabilităţi sau slăbiciuni instituţionale în fiecare perioadă istorică de mandat, pregătind instituţia pentru etapa următoare de evoluţie şi pentru provocările prezente, dar şi viitoare", afirmă Cătălin Predoiu.

Ministrul a mai arătat că propunerile trebuie privite pregnant din perspectiva proiecţiilor de funcţionalitate şi performanţă, în mod necesar crescute etapă după etapă a fiecăreia dintre instituţiile pentru care se candidează, raportat la etapa prezentă şi cele viitoare de dezvoltare instituţională.

"Este esenţială necesitatea pentru fiecare dintre unităţile de parchet de a fi conduse şi reprezentate de un procuror a cărui competenţă şi expertiză profesională au fost deja demonstrate prin rezultate certe şi notabile, prin dosarele complexe instrumentate în carieră, de un lider care dispune de o viziune clară privind misiunea instituţiei conduse, capacitatea de a explica şi formula corect această misiune prin raportare în primă şi ultimă ratio la lege, capacitatea de a genera şi potenţa o cultură instituţională a profesionalismului şi legalităţii, care cunoaşte resursele fiecărei instituţii şi cum le poate aloca mai eficient, proiectează linii de dezvoltare a capacităţii instituţionale şi de sporire a eficienţei instituţiei conduse, dispune de curajul şi capacitatea de a moderniza şi sofistica acţiunea acesteia, de a mobiliza şi perfecţiona colectivul de procurori, potrivit competenţelor prezente şi posibil viitoare prevăzute de lege, în raport de strategiile aplicabile domeniului de incidenţă cu acţiunea instituţională, de riscurile prezente şi de perspectivă pentru societate reprezentate de dinamica accelerată a fenomenul criminologic, nu în ultimul rând, de nevoia de coerenţă de ansamblu a acţiunii Ministerului Public, PICCJ, DNA şi DIICOT", a precizat Predoiu.

Fiecare şi toate dintre aceste coordonate şi criterii esenţiale enumerate exemplificativ, precum şi altele, cum ar fi abilităţile de comunicare şi capacitatea psihologică şi coerenţa viziunii prin care să inspire, să coaguleze şi să emuleze echipele, să proiecteze obiective şi să atragă încrederea membrilor instituţiei în misiunea acesteia şi a cetăţenilor în acţiunea instituţiei - a subliniat ministrul - au fost luate în considerare şi cântărite în raport de cele demonstrate de candidaţi în cadrul întregii proceduri, dar şi în cariera anterioară.

"De aceea, fiecare propunere ce urmează a fi făcută trebuie privită prin sfera acestor criterii şi deziderate enunţate, din perspectivă instituţională, nicidecum precum o simplă departajare punctuală raportată la interviuri între mai mulţi profesionişti deja consacraţi, cu atât mai puţin precum o invalidare profesională a candidaţilor neselectaţi, care sunt şi vor rămâne la rândul lor, alături de cei nominalizaţi, procurori distinşi prin înaltă valoare ai Ministerului Public", transmite Cătălin Predoiu.

Propunerea motivată a ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM în aceeaşi zi în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o...
putin, trump
Vladimir Putin spune că planurile lui Donald Trump de anexare a...
myanmar (4)
Un cutremur puternic, cu magnitudinea 7,7, s-a produs în Myanmar și a...
Pe aceeași temă
Cătălin Urtoi/ Foto: Facebook
Cătălin Urtoi, revocat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul...
Donatella Versace/ Profimedia
Donatella Versace demisionează din funcţia de director artistic al casei Versace
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Klaus Iohannis, propus pentru funcţia de secretar-general al NATO. Cum a reacționat Alianța și...
Alex Florin Florenţa
Procurorul General Alex Florenţa critică, în mesajul de Ziua Justiţiei, modificările vizând...
Te-ar putea interesa și
catalin predoiu
Cei doi candidați la funcția de procuror general al României își susțin interviurile în fața...
Zile libere în plus pentru angajați
Alte două zile ar putea fi libere pentru români, prin lege. Marcel Ciolacu: ”Sunt sărbători...
Ukrainian President Zelenskyy Interviewed by BBC
Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu este vicepremierul propus de PSD
Partenerii noștri
Digi24 Opt curieri români au fost condamnați la 30 de ani de închisoare în Anglia după ce au furat colete de 1 milion de euro
Opt curieri români au fost condamnați la 30 de ani de închisoare în Anglia...
DigiSport "Șocant": au început negocierile pentru transferul lui Jack Grealish!
"Șocant": au început negocierile pentru transferul lui Jack Grealish!
PeRoz Fosta asistentă a lui David Beckham susține că acum 20 de ani a avut o aventură cu el: "Am căzut în capcana lui. Tot ce am e adevărul"
Fosta asistentă a lui David Beckham susține că acum 20 de ani a avut o...
Film Now Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât partenera de viață
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la...
Digi World De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și două farse legendare de la BBC și Google
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în...
ProFM Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis cântăreața
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa...
Digi Life Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește, nașterile, la un minim fără precedent
Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește...
degetele regelui charles profimedia-0869086132
Regele Charles îşi reia îndatoririle publice după o scurtă spitalizare din...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
Elev găsit inconştient în baia unei școli din Bucureşti, lângă un recipient cu alcool...
Spring,Background,With,Covered,Snow,Blossoming,Tree.,April,Weather,Concept.
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Un episod de răcire semnificativă, din 4...
Marine Le Pen Trial Paris
Marine Le Pen, condamnată la patru ani de închisoare. Lidera extremei drepte din Franța nu va...
gheorghe gheorghiu 2019
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În...