În curând, vor începe să fie eliberate acte de identitate electronice. Legea privind evidența persoanelor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar noile buletine vor avea și un cip.
În premieră, la cererea părinților, și copiii sub 14 ani vor putea avea carte de identitate. Ea ține loc și de card de sănătate și poate fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului.
Pentru cei care nu vor un act de identitate cu cip există posibilitatea eliberării unuia fără această componentă electronică. Cartea de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:
- 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
- 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
- 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
- nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
Cartea de identitate simplă conține date în format tipărit și inscripționat prin tehnici speciale, precum și elemente de particularizare și siguranță.
Românii domiciliați în țară, dar aflați temporar în străinătate pot solicita eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, cu excepția cererii pentru eliberarea unei cărți de identitate provizorii, precum și la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din țara respectivă.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!