Angajații din România care au muncit pe un salariu minim pe economie timp de 35 de ani vor beneficia de o creștere de 80 la sută a pensiei, potrivit noii legi a pensiilor.
Conform declarațiilor făcute de Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, un român care a muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani va avea o creştere de peste 80% a pensiei. Concret, de la 1.281 de lei, cât e indemnizația minimă socială, acesta va încasa undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate.
„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, a declarat ministrul Muncii, potrivit News.ro, despre acei români care pot să primească o pensie mărită, pe noua lege a pensiilor, cu până la 80%.
Ea a explicat, de asemenea, că „dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.
”Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte improtant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.
Ce sunt punctele de stabilitate și cum se acordă
Potrivit Adevărul, umărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: - 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:
- a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii
- a satisfăcut serviciul militar
- a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnmizații de asigurări sociale
- a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale
- a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!