Republica rusă Cecenia, condusă de Ramzan Kadîrov, un lider autocrat fidel lui Vladimir Putin, a interzis muzica de dans fie prea rapidă, fie prea lentă, în încercarea de a înăbuşi influenţa occidentală "poluantă" asupra regiunii conservatoare majoritar musulmane, relatează The Guardian.
Musa Dadaev, ministrul culturii, a declarat că "toate lucrările muzicale, vocale şi coregrafice ar trebui să corespundă unui tempo de 80-116 bătăi pe minut" pentru ca muzica să fie "conformă cu mentalitatea şi simţul ritmului cecen", potrivit agenţiei ruse de presă TASS, relatează News.ro.
"Împrumutarea culturii muzicale de la alte popoare este inadmisibilă", a declarat Dadaev. "Trebuie să aducem poporului şi viitorului copiilor noştri moştenirea culturală a poporului cecen. Acest lucru include întregul spectru de standarde de viaţă morale şi etice pentru ceceni", a punctat ministrul.
Potrivit relatărilor din presa rusă, Dadaev a fixat artiştilor din regiune un termen limită, 1 iunie, pentru a rescrie orice muzică care nu se conformează regulii.
Legea incriminează, de fapt, majoritatea genurilor moderne de muzică dance care sunt difuzate în mod obişnuit în cluburile din întreaga lume, cum ar fi house, techno, dubstep sau drum'n'bass. O parte din muzica hip-hop şi rap, care se cântă de obicei la viteze cuprinse între 60 şi 140 de bătăi pe minut, ar putea, teoretic, să se califice în continuare pentru "simţul tradiţional al ritmului" cecen, pe care regimul liderului autoritar Ramzan Kadîrov doreşte să îl păstreze.
Muzica cecenă tradiţională include halkaran iş - cântece instrumentale folosite pentru a însoţi dansurile, procesiunile şi cursele de cai - şi baladele eroice cunoscute sub numele de illi iş. Acestea pot fi acompaniate de decig-pondar (pondur), un instrument cu trei corzi asemănător cu balalaica rusească.
Cecenia, situată în regiunea Caucazului de Nord din Europa de Est, a fost criticată în mod repetat în ultimii ani de organizaţiile pentru drepturile omului pentru persecuţia violentă a minorităţilor sexuale. Guvernul cecen a negat astfel de acuzaţii, susţinând că nu există persoane homosexuale în Cecenia, iar cele care ar exista ar fi fost renegate de propriile familii.
Cecenia, inclusiv sub conducerea tatălui lui Kadîrov, a fost în conflict armat cu Moscova de la mijlocul aniilor 90 până spre sfârşitul anilor 2000, ducând o insurgenţă islamistă, până când tendinţele separatiste au fost înăbuşite de Vladimir Putin în primii ani de la venirea sa la putere, iar acum liderul Ramzan Kadîrov este unul dintre aliaţii săi, ajutându-l cu trupe în războiul din Ucraina.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!