Comisia de Afaceri Judiciare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a transmis un semnal de alarmă cu privire la acuzațiile penale formulate împotriva Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, și a sugerat că acuzațiile ”ar putea fi foarte bine motivate politic”, potrivit unui comunicat al instituției.
Într-o declarație, Comisia a afirmat despre acuzațiile împotriva lui Kovesi – care includ luare de mită, abuz de putere și mărturie mincinoasă – ar putea urmări discreditarea ei în calitate de candidat la funcția de șef al Parchetului European, arată comunicatul citat.
„Eforturile lui Kovesi de a lupta împotriva corupției au fost foarte apreciate de societatea civilă, de UE și Consiliul Europei”, crede Comisia, în timp ce instituția pe care a condus-o a fost subiectul atacurilor publice care au dus la demiterea ei.
Declarația Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului
Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului este alarmată de faptul că fostul șef al Direcției Anticorupție din România (DNA) și procuror, doamna Laura Codruta Kovesi, a fost acuzat penal de noua secție specializată pentru cercetarea infracțiunilor penale în sistemul judiciar (SIIJ). La 28 martie 2019, SIIJ a acuzat-o că a luat mită, a abuzat de funcții și a mărturisit fals. Doamna Kovesi a fost pusă sub control judiciar și i s-a interzis să părăsească țara sau să vorbească presei cu privire la acest caz, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a revocat aceste măsuri la 3 aprilie.
Comisia reamintește că eforturile depuse de doamna Kovesi în combaterea corupției au fost foarte apreciate, în special de către societatea civilă, Uniunea Europeană și Consiliul Europei. În rezoluția sa 2188 (2017) privind "Noi amenințări la adresa statului de drept în statele membre ale Consiliului Europei: exemple selectate", Adunarea a solicitat autorităților române să sprijine din punct de vedere politic și financiar activitatea remarcabilă a DNA. De asemenea, Comitetul reamintește că, în ultimii ani, DNA-ul a făcut obiectul unor atacuri politice și că, în iunie 2018, doamna Kovesi a fost demisă din funcția sa, ca urmare a unei dispute politice și juridice lungi dintre partidul de guvernământ, Curtea Constituțională și președintele Klaus Iohannis. Ea a contestat demiterea acesteia în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
De asemenea, Comisia remarcă faptul că crearea SIIJ, o structură specială din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost puternic criticată de Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) și de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum și Comisia Europeană în raportul său recent elaborat în cadrul mecanismului de cooperare și verificare. În special, Comisia de la Veneția nu a fost convinsă de necesitatea creării unui astfel de organism și a constatat că crearea acestuia ar servi drept instrument de intimidare și de presiune asupra judecătorilor și procurorilor.
Comisia este preocupată de faptul că SIIJ a luat-o ca primă țintă pe doamna Kovesi și nu a oferit detalii cu privire la acuzațiile care i-au fost adresate. Ancheta a început în timpul negocierilor privind viitoarea conducere a Procuraturii Europene, poziție pentru care este unul dintre cele trei candidați. Acuzațiile împotriva dnei Kovesi ar putea fi motivate politic și ar avea drept scop să o discrediteze în rolul de candidat pentru această funcție.
Comisia reiterează aprecierea enormă a activității dnei Kovesi în combaterea corupției. Prin urmare, aceasta solicită autorităților române competente să examineze cazul său rapid și în conformitate cu standardele Consiliului Europei privind procesul echitabil și să renunțe la orice acuzație care ar putea fi motivată politic. De asemenea, Comitetul invită autoritățile române să reconsidere crearea SJII, în lumina criticilor formulate de Consiliul Europei și de organismele UE. Ea salută decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a înlătura controlul judiciar împotriva dnei Kovesi.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!