Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO), lansează un mesaj ferm către organizațiile criminale care vizează banii europeni: "Să nu dormiți bine!". Kövesi dorește obținerea de fonduri și prerogative suplimentare pentru a combate frauda și corupția, care afectează grav bugetul UE.
Raportul Politico, preluat de News.ro, dezvăluie o reorientare a mafiei către subvențiile UE și frauda cu TVA, cauzând pierderi anuale de peste 50 de miliarde de euro. EPPO, condus de Kövesi, investighează sute de cazuri de fraudă cu fonduri europene, inclusiv deturnarea fondurilor de redresare post-pandemie.
Kövesi - care conduce o echipă de 135 de procurori ce se ocupă de investigaţii transfrontaliere masive deschise pentru infracţiuni legate de bugetul UE - a reluat un avertisment recent al Europol, agenţia de aplicare a legii din UE, privind "negarea la nivel continental a nivelului real al fraudei financiare şi a ceea ce înseamnă aceasta pentru securitatea noastră".
Una dintre principalele ţinte este mecanismul de redresare şi de rezilienţă, înfiinţat în urma pandemiei de Covid pentru a distribui sume uriaşe de bani destinaţi să ajute ţările să se pună pe picioare. Sute de astfel de cazuri sunt în prezent investigate de EPPO.
"Ori de câte ori există crimă organizată, cum ar fi o piaţă mare pentru cumpărare de droguri, există o corupţie generalizată şi nu există ţară curată din acest punct de vedere", a declarat Kövesi, potrivit sursei citate.
Kövesi solicită extinderea competențelor EPPO pentru a include combaterea eludării sancțiunilor rusești. Un birou EPPO va fi înființat în Polonia, consolidând eforturile de combatere a corupției.
"Cred că EPPO este cel mai bun instrument pentru ca Europa să se implice în lupta împotriva acestui tip de infracţionalitate", a declarat Kövesi. Dar ea avertizează că bugetul EPPO va trebui să ţină pasul cu o extindere a rolului său. "Întreaga arhitectură pusă în aplicare pentru a proteja banii UE trebuie să fie un pic reformată", spune ea.
Criticile vizează colaborarea deficitară la nivelul UE, legislația națională care limitează eficacitatea EPPO și lipsa de voință politică din partea unor state membre.
Un caz sensibil îl vizează pe Comisia Europeană, EPPO investigând achizițiile de vaccinuri în contextul scandalului Pfizergate. Kövesi promite transparență totală și anunță că orice presiune exercitată asupra EPPO va fi făcută publică.
Planuri ambițioase includ crearea Academiei EPPO pentru a pregăti o forță de elită de investigatori financiari. Kövesi respinge ideea unui FBI european, considerând că Europa are instrumentele necesare pentru a-și proteja cetățenii.
"Noi putem schimba jocurile", a declarat Kövesi, precizând totodată că EPPO şi OLAF cooperează bine.
Însă un diplomat european pune sub semnul întrebării coexistenţa celor două organisme, ambele având ca scop combaterea utilizării abuzive a fondurilor UE.
"În timp ce EPPO poate crede cu adevărat că poate avea un argument întemeiat pentru un buget mai mare care să-i permită să-şi facă treaba, ar trebui de asemenea să se ţină cont de faptul că, probabil, consideră în egală măsură că bugetul mai mare al OLAF nu reflectă neapărat rezultatele sale reale pe teren", a declarat diplomatul sub protecţia anonimatului.
Kövesi spune că o finanţare suplimentară ar ajuta-o să creeze o forţă de elită de investigatori financiari în întregul bloc.
Aceste planuri prind încet-încet contur. În luna mai, prima "Academie EPPO" va începe cu ajutorul Guardia di Finanza din Italia, o agenţie de aplicare a legii care se subordonează Ministerului de Finanţe, şi nu Ministerului Apărării. Un număr mic de investigatori din întreaga Europă vor participa la cursuri de formare, în ideea de a crea o comunitate de agenţi care să facă schimb de informaţii cu privire la cazurile transfrontaliere.
Dar asta nu înseamnă că Kövesi vrea să resusciteze vechiul vis federalist de a crea un FBI european, menţionează Politico.
"Apreciez ceea ce face FBI-ul, dar suntem europeni şi în interiorul Europei avem mai mult decât suficiente instrumente şi mijloace pentru a ne proteja cetăţenii", a declarat ea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!