Indicele ROBOR ar fi fost mai mare luna trecută, dacă ar fi fost calculat după metoda impusă de Guvern. Am avut indicele sub 3,2 la sută, ar fi fost aproape de 3,4, potrivit cifrelor BNR, citate de economica.net.
Guvernul susținea însă că vor scădea ratele dacă se schimbă formula de calcul. Consilierul de strategie al BNR atrage atenția că ROBOR este vulnerabil la incertitudine.
La această oră, încă nu știe nimeni cum va suna această ordonanță de urgență, cel puțin pe partea bancară, plecând de la cotații. O să vedem că în aceste trei luni de când e pe piață Ordonanța 114, au fost la cotații pe primele scadențe, ROBOR are 8 scadențe. O vreme, cât nu s-a știut exact ce va fi, ROBOR la scadențe de o săptămână a urcat foarte mult, la 3,5 - 3,56. Când era gata să se lămurească lucrurile, ROBOR s-a dus pe 1,67 - 1,7, până pe 2,5. De luni, au sărit peste 3 toate ratele, iar s-a instalat confuzia pe piață. ROBOR la tranzacții este 3,37, dacă ne uităm la cotații, o să vedem că la o lună a fost 3,19, la 3 luni este 3,23 azi, la 6 luni a fost 3,32, iar la tranzacții a fost 3,37. ROBOR este un indicator de piață și așa va rămâne, nu poate fi stabil în birouri, în ordonanțe de urgență. Cifrele așa spun, că ROBOR nu ascultă în cancelarii, a declarat Adrian Vasilescu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!