Măștile, devenite obligatorii în spațiile publice închise trebuie să fie folosite cu atenție. Ele te pot proteja de noul coronavirus, dar în același timp îți pot inflama tenul.
Dermatologii recomandă ca femeile să nu se machieze în perioada când poartă mască. Măștile chirurgicale sau cele din materiale textile ar trebui să fie purtate până la maximum 6 ore. În cazul în care vor fi refolosite, ele trebuie spălate și călcate pentru a îndepărta bacteriile de pe suprafața lor.
De când am redeschis cabinetul au venit multe paciente cărora le-a apărut sau li s-a exacerbat acneea și dermatita periorală, adică inflamații, scuame, înroșirea pielii, senzații de sensibilitate, de usturime, de arsură în jurul gurii, chiar și în jurul nasului. Le recomand să nu se mai machieze în perioada în care poartă masca. Dacă e posibil să se machieze doar în jurul ochilor și în rest să aplice doar o cremă hidratantă. Așa ar fi ideal pentru a preveni tocmai această proliferare bacteriană într-un mediu cald și umed, care automat duce la apariția acneei, explică medicul Oana Spânu, specialist în dermatologie.
Nici bărbații nu sunt ocoliți de efectele negative pe care le pot avea măștile de protecție asupra tenului.
Bărbații care mai fac câte un coș, două sau nici măcar, dar care se rad zilnic sau la două zile, pot să dezvolte prin purtarea măștii suprainfecție bacteriană la nivelul foliculului pilos sau dacă folosesc aftershave-uri alcoolice și pun după aceea masca se irită și apar inflamațiile pe zona bărbiei, a mai precizat dermatologul.
Oamenii trebuie să se adreseze unui medic specialist dacă manifestările de tip acnee sau dermatită persistă mai mult de 14 zile.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!