Diana Șoșoacă, liderul SOS România, a lansat critici dure la adresa Curții Constituționale a României (CCR), acuzând judecătorii că au luat o decizie în privința candidaturii sale pe baza articolelor de presă și a opiniilor jurnalistice. Reacția sa vine la o zi după ce CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central (BEC), invalidând candidatura sa pentru alegerile prezidențiale din acest an.
Diana Șoșoacă a susținut că îndeplinește toate condițiile legale pentru a putea candida la alegerile prezidențiale și a criticat CCR pentru că a folosit surse mediatice și politice în procesul decizional, pe care ea le consideră irelevante și contrare principiilor constituționale, relatează Libertatea.
Citește și: Diana Șosoacă, eliminată din cursa pentru Președinție de CCR
„Absolut toate condiţiile au fost îndeplinite. Curtea Constituţională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice! Nu poate lua în considerare decât eventuale decizii definitive ale instanţelor de judecată dacă există! În rest, trebuie să verifice din punct de vedere constituţional îndeplinirea condiţiilor: cetăţenie română, domiciliul în România, decizii de interdicţie a candidaturii şi condamnări, ceea ce nu este cazul", a declarat Șoșoacă într-un comunicat de presă.
Ea a adăugat că „neconstituţionala CCR” a menționat opinii jurnalistice și politice ca motiv de respingere a candidaturii sale, lucru pe care îl consideră o încălcare gravă a Constituției României și a Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). De asemenea, Șoșoacă a subliniat că semnăturile de susținere nu pot fi verificate decât de procurori și că este nevoie de un proces legal pentru a stabili autenticitatea acestora.
„Procedura necitării este una neconstituţională și este obligatorie când ai dovezi depuse împotriva unui candidat, pentru a se respecta dreptul la apărare al cetăţeanului”, a adăugat liderul SOS România.
Diana Șoșoacă a criticat în repetate rânduri instituțiile statului, acuzând o lipsă de imparțialitate și sugerând că hotărârile sunt luate sub influența presiunilor externe. Șoșoacă a declarat că se va lupta în continuare pentru a-și apăra drepturile și pentru a-și menține candidatura.
Decizia Curții Constituționale vine într-un context tensionat, în care Diana Șoșoacă a fost un personaj controversat pe scena politică românească, cunoscută pentru pozițiile sale radicale și retorica puternic naționalistă. Anularea candidaturii sale de către CCR reprezintă un obstacol major în parcursul său politic, în contextul în care ea a încercat să mobilizeze electoratul în jurul platformei SOS România.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!