Acum la Digi FM LIVE - ON AIR

Doi ani de la moartea Regelui Mihai

ms-regele-mihai

Regele Mihai I s-a stins din viață la data de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția, la vârsta de 96 de ani. A fost fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mama Elena. A încetat din viață, în ziua de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția.

Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grijă tatălui Său. A urmat cursurile unei școli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colțurile țării și toate categoriile sociale. A devenit din ce în ce mai închis în sine și mai gânditor. Singurele săptămâni fericite erau cele petrecute la Florența, la mama sa.

În adolescență, Principele Moștenitor a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară. La vârstă de șaisprezece ani a devenit sublocotenent în armata română.

După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urmă abdicării tatălui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vila Sparta, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană „Lear Jeats and Co", la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraș de pe malul lacului Léman, la câțiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci și cinci de ani și tot aici se află, pentru moment, casa familiei.

În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear", iar un an mai târziu, a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate denumită METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.

Imediat după încheierea Revoluției din 1989, Regele a vrut să se reîntoarcă în țară, însă, noii lideri s-au temut că acesta va putea trezi în români dorința revenirii la monarhie. Astfel, din punctul lor de vedere, popularitatea regelui și empatia oamenilor față de drama Familiei Regale erau principalele pericole care le-ar fi putut spulbera visul de a conduce România. Așa a ajuns Ion Iliescu să îi interzică Regelui până și o scurtă vizită la mormântul familiei sale de la Curtea de Argeș, cu cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiind întors din drum și chiar excortat până la avion.

Regele Mihai a putut să își revadă țara abia în anul 1992, în perioada sărbătorilor Pascale. Acesta a vizitat mai întâi Putna și a venit în București, unde a rămas surprins de mulțimea oamenilor care au inundat străzile Capitalei pentru a-l primi din nou acasă pe Majestatea Sa. Atunci, sute de mii de oameni au strigat din suflet ”Regele Mihai! Regele Mihai”, ”Monarhia, salvează România!”, ”Majestate, nu pleca! România-i țara ta!”, iar Regele a răspuns printr-un discurs emoționant: ”Nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima!”, scrie editiadedimineata.ro.

Și acest moment i-a speriat pe cei aflați la conducere, pentru că pe aceștia nimic nu-i putea apropia de popor, cu aceeași naturalețe. Astfel, guvernul președintelui Iliescu, condus la acea vreme de Petre Roman, l-a numit pe Rege ”persoana non grata” și i-au interzis din nou reîntoarcerea în țară. Cel care a reușit să pună capăt acestor abuzuri a fost președintele României Emil Constantinescu, care a ridicat această interdicție în anul 1997 și i-a redat Regelui cetățenia română.

Din biroul său de la Versoix și, începând cu 2001, din cel de la București, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în țara noastră.

Regele Mihai și Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveția. De marile sărbători creștine și, în funcție de angajamentele Lor publice, Majestățile Lor au ales să fie alături de cei dragi fie la Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi! 

Sursă: familiaregala.ro

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Principele Nicolae și Regele Mihai/ Foto: Facebook
Ce a moștenit Principele Nicolae de la bunicul lui, Regele Mihai, și ce încearcă să ducă mai...
Ion Iliescu
Ion Iliescu împlinește 93 de ani
COLECTIV_7_ANI_MARS_001_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Victimele incendiului de la clubul Colectiv au fost comemorate duminică seara
kim jong il profimedia-0648282406
Nord-coreenilor li s-a interzis să râdă sau să bea alcool timp de 11 zile, pentru comemorarea...
Te-ar putea interesa și
mihai sora1
Mihai Șora împlinește 105 ani
6 ani de la incendiul de la Colectiv, comemorare
Au trecut 6 ani de la tragedia „Colectiv”. Victimele incendiului vor fi comemorate în Capitală
nicolae al romaniei
Nicolae al României, despre împăcarea cu familia regală: Asta îmi doresc foarte mult
nicolae ciuca
Cine este Nicolae Ciucă
Partenerii noștri
Digi24 Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu...
DigiSport Cum au numit-o kosovarii pe Minaur, după ce băimărenii au câștigat fără drept de apel la Rahoveci
Cum au numit-o kosovarii pe Minaur, după ce băimărenii au câștigat fără...
PeRoz Gabriel Cotabiță, iubire intensă cu a doua lui soție. Mai tânără cu 27 de ani, Alina i-a fost aproape după infarctul și coma din 2015
Gabriel Cotabiță, iubire intensă cu a doua lui soție. Mai tânără cu 27 de...
Film Now Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi puștiul din „Karate Kid”
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea mult după ce a luat Ozempic
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!”...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Romania,Elections,And,Voting,Capacity
Alegeri prezidenţiale 2024. Secțiile de votare din țară se deschid duminică, 24 noiembrie, la...
Voting,Stamp,At,A,Polling,Station,In,Bucharest,,Romania
Alegeri prezidenţiale 2024. Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora...
Laver Cup 2022 - Preview Day Two - O2 Arena
Novak Djokovic îl va avea antrenor pe fostul său rival Andy Murray: Aştept cu nerăbdare să...
Cluj-napoca,,Romania,-,November,10,2019:,Polling,Stations,For,Presidential
Alegeri prezidenţiale 2024. Conducerea AEP, întâlnire cu observatorii internaţionali: Toate...