În catedrala „Sfânta Sofia” din Istanbul au avut loc astăzi (vineri, n.r.) primele rugăciuni musulmane după ce a fost transformată în moschee. Printre credincioși s-a numărat și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
La eveniment au fost invitați oaspeți din întreaga lume musulmană. Istoricul Ionuț Cojocaru spune că decizia președintelui turc este „o ciocnire a civilizațiilor”, după ce catedrala „Sânta Sofia” a fost muzeu timp de 84 de ani.
Până în 1435, „Sfânta Sofia” a fost catedrala Patriarhiei Constantinopolului. Fatih Sultan Mehmed, cuceritorul Constantinopolului, a transformat biserica în moschee. În 1935, regimul lui Mustafa Kemal Ataturk a transformat apoi edificiul în muzeu.
Când are loc deschiderea „Sfintei Sofia”, este data semnării Tratatului de la Lausanne din 1923. Deci nu este ales întâmplător 24 iulie, pentru că președintele Erdogan consideră că Tratatul de la Lausanne a fost unul înjositor față de Turcia și a încercat în repetate rânduri să-l modifice. Din punct de vedere al istoriei islamului, „Sfânta Sofia” nu semnifică nimic, nu are legătură cu zonele islamice, precum Malatya, precum Mecca sau Medina. În schimb este simbolul cuceririlor. Majoritatea o văd ca un fapt pragmatic. Este la noi, este a noastră, putem să facem ce vrem cu ea. Acum trei seri, președintele turc a zis: „Atenție, noi nu transformăm o biserică în moschee, ci transformăm un muzeu în moschee”. Își face practic propria agendă, știind că europenilor le ia foarte mult să se hotărască în privința Turciei, a spus istoricul Ionuț Cojocaru.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!