Cristian Grețcu este pasionat și de gastronomie. În cadul podcastului „Extra Matinal”, prezentat de Bogdan Ciuclaru, actorul ne-a învățat cum să preparăm Ciorba a la Grețcu.
Actorul ne-a dezvăluit că există și un ingredient secret, dar pe care nu-l poate folosi în bucătăria moldovenească pentru că „ mi-ar da cineva cu oala în cap dacă aș pune așa ceva”.
„Dacă ne încumetăm să facem un borș, așa cum știu eu, de găină. Trebuie să luăm o găină, o ciopârțim. Punem apa la clocotit. Întotdeauna punem apa la fiert, indiferent ce ar fi. Cât punem o oală de 2-3 litri, cât punem sare, potrivim acolo la început, numai așa un praf de sare, cât să fiarbă găina. După aia punem găina, lăsăm să fiarbă, spumăm frumos, adunăm toată spuma, o țăpăm afară. Și după ce a fiert carnea de acolo, începem, pregătim legumele, de fapt, între timp putem să pregătim. Punem un morcov sau chiar doi, punem o țelină, punem un pătrunjel, un păstârnac, dacă se găsește pe acolo, toate curățate frumos, că poate să faci și supă.”, spune Cristian Grețcu.
Bogdan Ciuclaru, Digi FM: Există vreun ingredient care apare în mod miraculos, sau ceva ce noi n-am bănuit, ce se pune în ciorba asta a la Grețcu?
Cristian Grețcu: Nu. Nu există. Există toate lucrurile știute de când lumea de gospodinele de la Moldova, plus că la noi se pun și cartofi și tăiței de casă.
Ingredientul secret care nu poate fi folosit în bucătăria moldovenească
Bogdan Ciuclaru, Digi FM: Și pentru că l-ai pomenit pe borș, pe celebrul borș din regiune, se pune și borș, nu?
Cristian Grețcu: Da. Borșul este un fermentat din tărâțe de grâu, care are acid lactic și e acrișor, și care se poate face foarte bine și în casă. Bunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, făcea borș.
Ideea e că pentru a-ți face o ciorbă ca pe la noi acolo, îți trebuie neapărat acest borș. Și evident că la noi e cam adunare generală, pentru că probabil o ciorbă de-asta, la cum mâncai, trebuia să-i țină la prășit toată ziua. Până seara când ajungeai acasă.
Ca ingredient minune, de care lumea nu știe, și nu-l pot folosi la bucătăria modovenescă, pentru că mi-ar da cineva cu oala în cap dacă aș pune așa ceva acolo, este coriandru verde.
Vezi aici întregul interviu:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!