Volodimir Zelenski cere Occidentului avioane de luptă pentru a învinge armata rusă, invadatoare. Mai important, sunt șanse mari să le și obțină – Franța și Marea Britanie au anunțat deja că analizează această posibilitate. Asta în conditiile în care, cu un an în urmă, statele Occidentale aveau rezerve să trimita armatei Ucrainei până și măști.
Nimeni nu se aștepta ca agresiunea Moscovei în Ucraina să ducă la această escaladare. Chiar și așa, ritmul în care Occidentul oferă armament Ucrainei este prea mic prin comparație cu solicitările Kievului.
În ianuarie 2022, cu o lună înaintea declanșării invaziei ruse, Germania anunța că va furniza 5.000 de căști militare Ucrainei.
Berlinul fusese criticat că ezită să trimită arme Kievului pentru a ajută statul est-european să se apere împotriva unei posibile agresiuni a Moscovei.
Ajutoarele militare trimise Ucrainei
Între timp, Statele Unite oferiseră deja Ucrainei încă din 2014 ajutor militar de peste 2,7 miliarde de dolari, inclusiv rachete antitanc Javelin, bărci de patrulare de coastă, mașini Humvee, puști cu lunetă, drone de recunoaștere, sisteme radar și echipamente radio.
De altfel, sistemele Javelin și-au dovedit eficiența în prima parte a războiului, în special în luptele de gherilă din orașe, când sute de tancuri și blindate rusești au fost distruse cu această armă extrem de eficientă.
Însă rolul decisiv în schimbarea raportului de forțe în favoarea Ucrainei, l-au avut vara trecută sistemele de rachete americane HIMARS. Primele sisteme au ajuns în Ucraina în iunie iar rezultatele s-au văzut imediat, așa cum a constatat și Lloyd Austin, secretarul American al Apărării.
Ucrainenii folosesc extrem de eficient sistemele Himars, iar rezultatele se pot vedea clar pe câmpul de luptă, spune oficialul americam.
Recent rachetele Himars au distrus cartierul general al grupului de soldați ruși Vostok. Militarii au fost decimați de exploziile de rachetelor HIMARS, indică relatările publicate de The Telegraph.
Ucraina are nevoie de mai mult echipament militar pentru a putea face față Rusiei
Totuși, Kievul solicită tot mai mult echipament militar pentru a face față unui colos precum Rusia, care are resurse enorme de blindate și rachete.
Așa că, toamna trecută, liderul Volodimir Zelenski a solicitat insistent tancuri, o linie roșie în opinia Kremlinului, peste care statele Occidentale nu trecuseră până acum. În cele din urmă, armata Kievului va primi în această primăvară mult râvnitele Leopard 2 ale Germaniei, dar și tancuri americane Abrams, așa cum a anunțat în urmă cu o lună liderul american Joe Biden.
El anunță că SUA trimit 31 de tancuri Abrams în Ucraina, echivalentul unui batalion, pentru că sporește capacitatea armatei Kievului de a-și apară teritoriul, tancurile Abrams sunt cele mai bune tancuri din lume.
Nu mai este acum decât un pas până când statele vestice vor aprobă trimiterea de avioane. Liderul francez Emmanuel Macron a spus deja că nu exclude că Franța să furnizeze avioane de lupta Kievului, iar Marea Britanie s-a oferit să sprijine orice stat care vrea să trimită avioane în Ucraina.
Material realizat de George Vila
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!