La 1 an de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, adevăratele obiective ale lui Vladimir Putinn rămân neclare. Specialiștii vorbesc despre o încercare de provocare și umilire a Occidentului și chiar o tentativă de refacere a URSS. Până acum, cert este că și copiii celor care sunt acum copii vor ști ce au făcut rușii.
Distrugerea a ceea ce elita rusă numește hegemonia euro-atlantică. Acesta este planul larg al Moscovei, anunțat chiar de Putin și nu acum, ci încă din anul 2007, la Munchen. Iar pentru asta, un pas ar fi refacerea URSS, a spus pentru Știrile Digi FM, Ileana Racheru, cercetător la Institutul diplomatic român și specialistă în spațiul ex-sovietic.
Un paria care a distrus viețile a milioane de oameni - o traumă colectivă care va ține generații, a spus pentru Știrile Digi FM, sociologul Gelu Duminică.
Până atunci, 8 milioane de oameni își vor aminti că au fost goniți de acasă, dintre care 5 milioane în țări străine. Iar 2 din 10 ucraineni nu vor mai vedea niciodată o persoană dragă pentru că a fost ucisă în război.
150 de mii de soldați ruși au murit în Ucraina
Ucraineni fericiți pe străzi, întâmpinând armata rusă eliberatoare cu flori! Asta au crezut Vladimir Putin și complicii săi că se va întâmpla când vor intra în Ucraina. Nici ipoteza că țara va rezistă doar 48 de ore nu s-a adeverit. A fost Putin mințit sau calculele au fost eronate?
Rezistența ucraineană nu i-a surprins doar pe ruși, ci a fost și motivul pentru care Occidentul s-a mobilizat și a început să ajute Kievul cu tot mai multe arme. De unde a avut Vladimir Putin, totuși, informația că armata să va fi primită ca una eliberatoare? Sunt mai multe variante, spune sociologul Gelu Duminică.
Imaginile cu civili care încarcă și aruncă în blindate cocktailuri molotov au făcut înconjurul lumii. Serviciilor secrete le-a fost teamă să-i spună adevărul lui Putin despre ce îl așteaptă în Ucraina, crede Ileana Racheru, cercetător la Institutul diplomatic român și specialistă în spațiul ex-sovietic.
Aproximativ 150 de mii de soldați ruși au murit în Ucraina până acum. Atât a costat evaluarea eronată făcută intenționat sau nu, spune sociologul Gelu Duminică.
Există o frăție a corupției și crimei la Kremlin
Când și cum se va sfârși războiul? Este întrebarea la care Europa caută răspuns de un an de zile. Zilele lui Vladimir Putin sunt numărate, spun unii. Sondajele de opinie arată că rușii nu sunt deranjați de eșecul operațiunii speciale. Sau nu se pot exprima. În același timp, un raport secret despre posibila dezintegrare a Federației Ruse în cazul înfrângerii în Ucraina a ajuns sub ochii președintelui. Ce scenarii sunt în privința sfârșitului războiului?
Un grup format din reprezentanții republicilor care formează Federația Rusă a devenit activ imediat după invazie. Sunt peste 20 de astfel de entități care formează Rusia, iar în unele dintre ele nemulțumirile sunt în creștere din cauza numărului mare de morți în război. Scopul acestui grup: ruperea de Moscova. Un plan aproape imposibil. Asta nu înseamnă că alte scenarii nu sunt luate în calcul. Există însă o frăție a corupției și crimei la Kremlin, spune la Digi FM Ileana Racheru, cercetător la Institutul diplomatic român și specialistă în spațiul ex-sovietic.
Din punct de vedere sociologic, Vladimir Putin și acoliții săi par să se întoarcă într-un comunism înghețat, iar sfârșitul este previzibil, spune Gelu Duminică.
Un material realizat de Lucian Cambeșteanu
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!