Acum la Digi FM Alex Vidia FAYDEE FT. LAZY J - Laugh Till You Cry

Grecia introduce săptămâna de lucru de şase zile. Măsura, calificată drept „barbară” de sindicate

Athens,From,Likabetus,Hill,,Greece
Atena, Grecia. Foto: Shutterstock

Companii din ţări din întreaga lume cochetează cu ideea de a implementa săptămâni de lucru mai scurte, dar în Grecia angajaţii au fost informaţi că, de acum înainte, pot lucra o a şasea zi, o măsură inedită menită să stimuleze productivitatea într-o ţară cu populaţie în scădere, confruntată cu o criză a muncitorilor calificaţi, relatează The Guardian.

După ce a devansat alte state europene în ceea ce priveşte creşterea economică, Grecia, care s-a aflat cândva în centrul celei mai grave crize financiare de pe continent, a introdus săptămâna de lucru de 48 de ore. Măsura, calificată drept "barbară" de sindicate, intră în vigoare de luni.

"Nu are niciun sens", a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcţionarilor publici Adedy. "Când aproape toate celelalte ţări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcţia opusă", subliniază sindicalistul, potrivit News.ro care citează The Guradian.

"O bombă cu ceas"

Guvernul pro-business al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis susţine că iniţiativa a fost impusă de dublul pericol al scăderii populaţiei şi al lipsei de lucrători calificaţi. Înainte de a anunţa măsura - care face parte dintr-un set mai amplu de legi în domeniul muncii adoptate anul trecut - Mitsotakis a spus că preconizata schimbare demografică a ţării este o "bombă cu ceas".

Într-un exod fără precedent, aproximativ 500 000 de greci, majoritatea tineri cu studii, se estimează că au emigrat după declanşarea crizei datoriilor de la sfârşitul anului 2009, care a durat aproape un deceniu.

Potrivit oficialilor, programul de lucru de şase zile se va aplica numai întreprinderilor private care furnizează servicii 24 de ore din 24. În cadrul săptămânii de lucru prelungite, personalul din anumite industrii şi unităţi de producţie va avea opţiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau un schimb suplimentar de opt ore, recompensat cu un bonus suplimentar de 40% adăugat la salariul zilnic.

Guvernul de centru-dreapta susţine că oricare dintre opţiuni va rezolva problema angajaţilor care nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare, abordând în acelaşi timp şi problema omniprezentă a muncii nedeclarate. "Nucleul acestei legislaţii este favorabil lucrătorilor, este profund orientat spre creştere", a declarat Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. "Şi aliniază Grecia cu restul Europei", a adăugat premierul.

Măsura nu convine sidicaliștilor

Dar reacţia a fost dură. Într-o ţară cu o tradiţie aproape inexistentă în ceea ce priveşte inspecţiile la locul de muncă, criticii susţin că reforma îngroapă, în cele din urmă, săptămâna de lucru de cinci zile, nu în ultimul rând pentru că permite angajatorilor să dicteze dacă este necesară o a şasea zi de muncă. Pentru opozanţi, care au ieşit deja în stradă pentru a protesta, reforma erodează protecţia juridică şi reduce drepturile lucrătorilor stabilite de mult timp în numele flexibilităţii.

"În realitate, aceasta a fost adoptată de un guvern angajat ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru capital", a declarat Sotiropoulos. "O productivitate mai bună vine cu condiţii de muncă mai bune, o calitate mai bună a vieţii (pentru angajaţi) şi asta, ştim acum, înseamnă mai puţine ore, nu mai multe", arată sindicalistul. Măsura, spune el, a fost posibilă în parte pentru că şi sindicatele şi-au văzut puterea scăzând ca urmare a adoptării de către Atena, afectată de datorii, a unor măsuri de austeritate în schimbul fondurilor de salvare în timpul crizei financiare a ţării. Sindicatele susţin de mult timp că orele suplimentare permit angajatorilor să nu angajeze mai mult personal.

Ce arată studiile despre săptămâna de lucru de patru zile

Programele testate privind săptămâna de patru zile au arătat în mod repetat niveluri mai bune de productivitate, cercetătorii atribuind acest rezultat sporirii puterii de concentrare.

În 2022, Belgia a adoptat o lege pentru a acorda angajaţilor dreptul legal de a-şi împărţi săptămâna de lucru în patru zile în loc de cinci, iar în ţări precum Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud şi Canada au fost realizate programe pilot.

Grecii lucrează deja cele mai multe ore din Europa, în medie 41 de ore pe săptămână, conform Eurostat, agenţia de statistică a UE, deşi sondajele au demonstrat că sunt plătiţi mult mai puţin. Opoziţia de stânga a criticat frecvent "salariile bulgăreşti într-o ţară cu preţuri britanice", afirmând că fenomenul nu a făcut decât să exacerbeze exodul creierelor.

Persoanele pensionate, care au fost, de asemenea, încurajate să lucreze în temeiul legislaţiei, au intervenit în dezbatere. "Ceea ce guvernul spune în esenţă este 'du-te şi lucrează mai mult, vom închide ochii chiar dacă eşti pensionar'", a declarat Grigoris Kalomoiris, care conduce sindicatul profesorilor pensionari (Pesek). "Ştie că majoritatea grecilor, cu un salariu mediu lunar de 900 de euro, pot supravieţui doar până la data de 20 a lunii. Această ultimă măsură barbară nu va rezolva problema fundamentală a deficitului de forţă de muncă şi mulţi dintre noi considerăm că este foarte nedreaptă faţă de tinerii greci şomeri care s-ar putea să nu aibă niciodată un loc de muncă", susţine Kalomoiris.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
oana si vlad
Matinalul Digi FM cu Vlad Craioveanu si Oana Zamfir, din nou in...
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce...
Edward Iordănescu
Contractul lui Edi Iordănescu expiră. Va continua ca selecționer...
Pe aceeași temă
Athens Wildfire in Greece
Atenţionare MAE: Risc de incendii şi de furtuni în Grecia
incendii de vegetatie grecia
Un român, arestat pentru că ar fi provocat un incendiu în Grecia. Ce le-a spus polițiștilor...
Incendiu de vegetație în Grecia/ Foto: Shutterstock
Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Risc crescut de incendii, în Grecia, în contextul...
North Macedonia's first female president officially takes office
Preşedinta Macedoniei de Nord a refuzat să pronunţe la depunerea jurământului noul nume al...
Te-ar putea interesa și
vreme finlanda, grecia
Vremea ciudată de la sfârșit de aprilie a adus zăpadă de 20 cm la Helsinki și un nor de praf...
praf saharian Atena profimedia-0867329123
Cerul Greciei, colorat portocaliu de praful saharian
Mary Mina este „Marea Preoteasă” care a aprins flacăra olimpică/ Profimedia
Cine e „Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Ceremonia a avut loc...
mae
Atenţionare MAE: Risc ridicat de incendii forestiere în Grecia
Partenerii noștri
Digi24 Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi, la un restaurant de pe o insulă grecească
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi...
DigiSport ”Ți-a făcut Gigi Becali schimbările?”. Răspunsul dat de Laurențiu Reghecampf
”Ți-a făcut Gigi Becali schimbările?”. Răspunsul dat de Laurențiu...
PeRoz Tânără de 27 de ani, diagnosticată a doua oară cu cancer, la câteva săptămâni de la nuntă: "Am fost furioasă". Singurul simptom evident
Tânără de 27 de ani, diagnosticată a doua oară cu cancer, la câteva...
Film Now Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de 87 de ani: "Face magie"
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de...
Digi World Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe motive
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager...
ProFM Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu s-a putut abține
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Roberto Firmino/ Profimedia
Atacantul brazilian Roberto Firmino, fost jucător la Liverpool, a devenit...
Ultimele știri din matinal
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu despre lupta PSD PNL pentru data alegerilor prezidențiale din 2024
mihai sturzu si vlad
Mihai Sturzu și destinația surprinzătoare de concediu: „E un oraș pe deasupra căruia zbor de...
Ultimele știri
Ionela şi Marius Cozmiuc
Canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc, portdrapelul României la ceremonia de deschidere a...
Spain v Georgia: Round of 16 - UEFA EURO 2024, Cologne, Germany - 30 Jun 2024
EURO 2024. Spania, favorită la câştigarea titlului de campioană europeană
Giggs And Diddy Perform At O2 Shepherd's Bush Empire In A Special One Night Only Event
Sean „Diddy” Combs, vizat de o anchetă penală federală la New York. Asupra lui planează de...
Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends SCO summit in Kazakhstan
Putin: Summitul OCS va promova o „ordine mondială multipolară echitabilă”