Familia regală a Greciei a redobândit cetățenia greacă și a jurat loialitate republicii, la cinci decenii după abolirea monarhiei în 1974. Zece membri ai familiei, inclusiv copiii și nepoții fostului rege Constantin al II-lea, decedat în 2023, au solicitat cetățenia săptămâna trecută, conform Agerpres.
Într-o declarație publicată luni, familia a exprimat "emoție profundă" pentru redobândirea cetățeniei, menționând că pierderea acesteia în 1994 i-a lăsat apatrizi, cauzând suferințe emoționale semnificative. Aceștia au subliniat că respectă pe deplin rezultatul referendumului din 1974, care a transformat Grecia într-o republică.
Cu toate acestea, decizia familiei de a adopta numele de familie "De Grece" (în franceză, "al Greciei") a generat controverse. Politicieni de stânga, precum Nikos Androulakis, liderul partidului de centru-stânga PASOK, consideră că acest nume sugerează un titlu nobiliar, ceea ce ar fi neconstituțional. "Numele de familie pe care l-au ales dovedește că vor să mențină un mit", a declarat Androulakis, conform sursei citate.
Guvernul elen a descris restabilirea cetățeniei ca o formalitate, subliniind că democrația țării este suficient de puternică pentru a se proteja. Cu toate acestea, partidele de stânga au criticat faptul că migranții care trăiesc și muncesc în Grecia așteaptă decenii pentru a obține cetățenia, în timp ce foștii membri ai familiei regale au beneficiat de un proces rapid.
Regele Constantin al II-lea a urcat pe tron în 1964, însă domnia sa a fost marcată de instabilitate politică, culminând cu o lovitură de stat militară în 1967. După căderea juntei în 1974, grecii au respins monarhia prin referendum, iar Constantin a devenit ultimul rege al Greciei. În 1994, autoritățile elene i-au retras cetățenia și au stabilit condițiile în care el și familia sa puteau fi recunoscuți ca cetățeni greci.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!