Sute de persoane se aflau într-un port din Santorini la primele ore ale zilei de marţi pentru a se îmbarca pe un feribot şi pentru a ajunge în siguranţă la Atena, după ce mai multe seisme au fost resimţite în faimoasa insulă turistică din Grecia.
Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute în apele dintre insulele vulcanice Santorini şi Amorgos din Marea Egee, începând de vinerea trecută, iar drept urmare autorităţile au închis şcolile din Santorini şi din insulele învecinate Ios, Amorgos şi Anafi, informează Reuters, citată de Agerpres.
Un seism cu magnitudinea 4,7 a fost înregistrat de Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC) marţi dimineaţă la ora 06:53 GMT pe insula Santorini, presărată cu sate cu clădiri colorate în alb şi albastru, construite pe stânci abrupte deasupra mării.
''Totul e închis. Nu munceşte nimeni acum. Întreaga insulă s-a golit'', a spus Dori, un localnic de 18 ani care nu a dorit să-şi dezvăluie numele de familie, înainte de a se îmbarca pe feribotul către Atena.
''Vom sta în Atena până vedem cum vor decurge lucrurile aici'', a adăugat el.
Alţi oameni sunt aşteptaţi să plece de pe insulă cu un zbor suplimentar în cursul zilei de marţi.
Ce spun seisomologii. Grecia, una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa
În timp ce seismologii estimează că activitatea seismică intensă ar putea dura zile sau chiar săptămâni înainte de a se diminua, oamenii au fost sfătuiţi să nu se apropie de zonele de coastă din cauza riscurilor de alunecări de teren şi să evite adunările în spaţii închise.
Unele dintre hoteluri au început să-şi golească piscinele întrucât li s-a spus că încărcătura de apă sporeşte vulnerabilitatea clădirilor.
Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, a căror interacţiune constantă dă frecvent naştere unor seisme.
Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupţie în zonă s-a produs în anul 1950.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!