Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini şi insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marţi, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP.
Cea mai puternică mişcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:16 GMT (22:16, ora locală) în largul mării, la sud de insula Amorgos şi la aproximativ 37 de kilometri nord-est de Santorini.
Cutremurul a fost resimţit până la Atena, aflată la peste 200 de kilometri de epicentru, dar nu s-a soldat cu pagube sau răniţi.
Două ore mai târziu, în aceeaşi zonă din Marea Egee, a fost înregistrat un nou cutremur cu magnitudinea 5, urmat, în aproximativ 10 minute, de alte două seisme cu magnitudinea 4.
Începând cu ora 5:00 GMT (7:00, ora locală), au fost înregistrate noi cutremure, inclusiv unul cu magnitudinea 4,4, în sud-estul insulei Amorgos, potrivit Agerpres.ro.
Un alt seism cu magnitudinea 5,2 fusese înregistrat săptămâna trecută, fiind cel mai puternic de la începutul acestei activităţi seismice intense.
Deşi încearcă să liniştească populaţia, experţii estimează că această secvenţă seismică, care a determinat peste 11.000 de persoane să părăsească insula de la începutul lunii februarie, ar putea continua câteva săptămâni.
Peste 12.800 de cutremure au fost înregistrate între 26 ianuarie şi 8 februarie în zona maritimă dintre aceste două insule turistice din arhipelagul Cicladelor, potrivit laboratorului de seismologie al Universităţii din Atena (EKPA).
Doar pe 9 februarie au fost detectate 102 cutremure.
"Această secvenţă va continua (...) Va dura săptămâni până când acest fenomen va înceta", a avertizat profesorul de seismologie Kostas Papazachos, citat de postul public ERT.
"Comunitatea locală trebuie să se adapteze, iar noi trebuie să luăm în considerare un scenariu în care întreaga lună februarie se va desfăşura în condiţii similare", a adăugat el.
În insula vulcanică Santorini, unde numeroase case şi hoteluri sunt construite pe stânci, a fost decretată starea de urgenţă de către Protecţia Civilă elenă până pe 3 martie.
Şcolile de pe insulă, precum şi cele din Amorgos şi din insulele vecine, închise din 3 februarie, vor rămâne astfel până vineri.
Aflat vineri în vizită în Santorini, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a exclus un scenariu catastrofal. "Nu credem că se va întâmpla ceva catastrofal", a dat asigurări acesta.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!