Regiunea în care este situată caldera vulcanică Câmpiile Flegree, în apropiere de Napoli, a fost zguduită miercuri de un nou cutremur, cu magnitudinea 3,4, produs în cadrul "roiului" seismic care afectează zona începând de luni, transmite agenţia italiană de presă ANSA.
Cutremurul înregistrat la ora 08:28, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), a fost resimţit în mai multe cartiere din Napoli şi în unele aşezări din regiune.
Numeroşi localnici şi-au petrecut cea de-a doua noapte afară din cauza seriei de cutremure, dintre care unul cu magnitudinea 4,4, cel mai puternic produs în zonă în ultimii 40 de ani.
Până în prezent, 46 de familii au fost evacuate din locuinţele lor situate în 27 de clădiri, după ce au fost efectuate inspecţii la nivelul structurilor.
Cele 138 de deţinute din închisoarea pentru femei din Pozzuoli au fost, de asemenea, evacuate şi transferate temporar în alte penitenciare din Campania.
Premierul Giorgia Meloni prezidează miercuri o reuniune interministerială pe această temă.
Zona Câmpiile Flegree, (Phlegrean Fields, în limba engleză), este afectată în prezent de un fenomen bradiseismic, sau de înălţarea solului, iar activitatea seismică din zona vulcanică a generat temeri.
Rezidenţii din această zona vulcanică situată în apropiere de Napoli au solicitat marţi măsuri pentru securizarea locuinţelor, în urma valului de panică.
''Mi-e teamă. Am deschis magazinul pe care îl deţin în această dimineaţă, dar nu e nimeni, oamenilor le e teamă'', a declarat marţi pentru AFP Gaetano Maddaluno, un frizer de 56 de ani stabilit în Pozzuoli (sud), un oraş de coastă situat în epicentrul seismelor. ''Verificarea construcţiilor este necesară'', a adăugat el.
De luni seară, ''circa 150 de seisme au fost înregistrate'' în această zonă unde locuieşte o jumătate de milion de persoane, a indicat INGV.
Fenomenul de reluare activităţii seismice, iar fenomenul, denumit de seismologi ''roi seismic'', este ''cel mai puternic din ultimii 40 de ani''.
Numeroşi locuitori din Pozzuoli şi din localităţile învecinate şi-au părăsit locuinţele în urma acestor seisme care au provocat pagube uşoare imobilelor.
''Ne-a fost foarte frică, chiar dacă suntem obişnuiţi'' cu seismele, a declarat pentru AFP un angajat al pizzeriei Diego Vitagliano din Pozzuoli.
''Erau mulţi copii, iar cea mai mare parte a clienţilor a plecat'', a adăugat ea, evocând ''numeroase familii care au ieşit în stradă'' după închiderea restaurantului.
''Controale aprofundate''
Seismele au fost resimţite de asemenea în Napoli.
Primarul capitalei regiunii Campania, Gaetano Manfredi, a anunţat, în timpul unei conferinţe de presă, demararea ''unui control aprofundat al tuturor structurilor publice (...) începând cu şcolile''. El a adăugat că nu au fost raportate pagube semnificative pentru moment.
Cei 140 de deţinuţi ai penitenciarului din Pozzuoli au fost transferaţi, din motive de precauţie, la Napoli, unde aşteaptă concluziile inspecţiei clădirii, a precizat prefectul Michele Di Bari.
Rezidenţii solicită ca astfel de controale să fie efectuate cât mai rapid posibil şi în locuinţele private.
''Suntem nevoiţi să trăim cu frică tot timpul'', a mărturisit luni seară un locuitori din Pozzuoli, pe postul public de televiziune Rainews. ''Cât timp clădirile vor mai putea suporta aceste seisme (...) nu sunt construite pentru a absorbi atât de mult''.
Nella Aprea, coafeză în Pozzuoli, a spus că chiar dacă ''planuri de acţiune sunt preconizate'' pentru inspectarea şi consolidarea imobilelor, ''mijloacele sunt insuficiente''. ''Salonul meu nu a fost niciodată inspectat'', a spus această femeie în vârstă de 55 de ani.
''Să îndurăm''
Rezidenţii înspăimântaţi au petrecut noaptea în structuri mobile şi în corturi instalate la Pozzuoli şi Bacoli de protecţia civilă. Aceştia au primit apă şi alimente de la Crucea Roşie.
Primarul din Napoli a afirmat că situaţia este ''sub control'', în ciuda riscurilor unor replici. ''Va trebui probabil să îndurăm încă pentru câteva luni'' această situaţie seismică, a avertizat el, dar pentru moment, ''nu există riscul unei erupţii'' vulcanice.
Oamenii de știință, îngrijorați
Vulcanul, care are un perimetru de 15 kilometri pe 12 kilometri, prezintă depresiunea tipică cu fundul plat rămasă în urma unei erupţii. Este cea mai mare calderă activă din Europa, situată pe malul mării, între Napoli şi Pozzuoli.
În această regiune, Câmpiile Flegree sunt eclipsate de vulcanul Vezuviu, situat în apropiere, care domină Golful Napoli şi a cărui erupţie a şters Pompeii de pe hartă în anul 79.
Regiunea vulcanică a Câmpiilor Flegree, marcată de o erupţie produsă în urmă cu 40.000 de ani şi care a afectat clima planetei, îi îngrijorează pe locuitori şi pe oamenii de ştiinţă din cauza unei reveniri a activităţii seismice cauzată de gazele emise de magmă, care exercită presiune la suprafaţă, provocând fisuri în sol.
Potrivit INGV, ritmul cu care solul se înalţă - doi centimetri pe lună - nu s-a modificat deocamdată. "În timpul crizei seismice din 1982-1984, solul se înălţa cu nouă centimetri pe lună", a subliniat institutul.
La acea vreme, au fost înregistrate peste 1.300 de cutremure pe lună, în comparaţie cu 450 înregistrate în ultima lună, a precizat INGV.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!