Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, va renunța la funcția de director executiv al gigantului de comerț electronic pe care l-a înființat în urmă cu aproape 30 de ani. Compania a anunțat, în același timp, primul trimestru cu vânzări de peste 100 de miliarde de dolari.
Jeff Bezos va deveni în schimb președinte executiv, o mișcare care îi va oferi „timp și energie” să se concentreze asupra celorlalte proiecte ale sale.
Cel mai bogat om din lume va fi înlocuit de Andy Jassy, care conduce în prezent afacerea Amazon în cloud computing. Absolvent la Harvard, a fost alături de Amazon din 1997 și a contribuit la dezvoltarea serviciilor web Amazon, mult timp motorul de profit al companiei.
Schimbarea va avea loc în a doua jumătate a anului 2021, a spus compania.
„A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profundă și consumă. Când aveți o astfel de responsabilitate, este greu să fii atent la orice altceva”, a spus Bezos într-un mesaj către personalul Amazon, potrivit Mediafax.
„În calitate de președinte executiv, voi rămâne implicat în inițiative importante ale Amazon, dar voi avea și timpul și energia de care am nevoie pentru a mă concentra pe Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post și celelalte pasiuni ale mele”, a adăugat el.
Compania a anunțat și cele mai mari venituri trimestriale din toate timpurile, de 125,56 miliarde de dolari, depășind-o pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de dolari.
După câteva luni de investiții, Amazon a declarat că se așteaptă ca costurile legate de coronavirus să scadă la aproximativ 2 miliarde dolari în primul trimestru al anului fiscal 2021, în scădere de la aproximativ 4 miliarde dolari în al treilea trimestru al acestui an și mai mult de 2 miliarde dolari în al doilea trimestru.
Compania a înregistrat, de asemenea, costuri mai ridicate și în al patrulea trimestru, după ce a plătit un bonus de 300 de dolari angajaților din prima linie în noiembrie anul trecut.
Amazon a apreciat că vânzările în primul trimestru vor fi cuprinse între 100 miliarde dolari și 106 miliarde dolari, o încetinire față de al patrulea trimestru al anului 2020, dar o creștere între 33% și 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Rezultatele Amazon în al patrulea trimestru au fost determinate parțial de ceea ce compania a numit „sezonul de vacanță record”, în timpul căruia a livrat mai mult de un miliard de produse cumpărătorilor din întreaga lume.
Compania a început să se angajeze pentru a ține pasul cu creșterea cererii. Amazon a angajat 175.000 de noi angajați cu normă întreagă și cu jumătate de normă doar în al patrulea trimestru, ceea ce reprezintă mai mult decât triplul celor 50.000 de angajați pe care i-a angajat în perioada de acum un an.
Bezos, în vârstă de 57 de ani, a condus Amazon de la înființarea sa ca librărie online în 1994. Firma are acum 1,3 milioane de angajați la nivel global și livrează orice, de la pachete și streaming video la servicii cloud și publicitate. El a acumulat o avere de 196,2 miliarde de dolari, conform Forbes.
Creșterea averii sale a fost explozivă anul trecut, pentru că pandemia a determinat o creștere a cumpărăturilor online.
Compania a raportat vânzări de 386 miliarde de dolari în 2020, în creștere cu 38% față de 2019. Profiturile aproape s-au dublat, crescând la 21,3 miliarde de dolari.
Schimbarea are loc pe măsură ce Bezos a intrat tot mai mult în atenția publicului. El a divorțat, a devenit o țintă pentru activiștii pentru muncă și inegalitate și a intrat în alte afaceri, precum firma de explorare spațială Blue Origin și ziarul Washington Post. Amazon se confruntă, de asemenea, controale tot mai intense din partea autorităților de reglementare, care îi reproșează poziția de monopol. Și dominația sa în cloud computing este din ce în ce mai contestată de alte firme, precum Microsoft și Alphabet, compania mamă a Google și YouTube.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!