Ploile au căzut, în weekend, în unele părţi din Myanmar, ţară afectată de un cutremur devastator, iar agenţiile umanitare afirmă că acest lucru ar putea complica încercările de ajutor şi creşte riscul de boli, în timp ce Naţiunile Unite arată că este nevoie de mai multe corturi pentru adăpostirea celor rămaşi fără locuinţe, relatează Reuters.
Bilanţul morţilor în urma cutremurul puternic care a lovit în 28 martie se ridică la 3.471, a relatat presa de stat, alţi 4.671 de oameni fiind răniţi şi 214 încă dispăruţi.
Agenţiile umanitare au avertizat că această combinaţie de ploi neobişnuite în acest sezon şi căldură extremă ar putea duce la izbucnirea bolilor, inclusiv holera, printre supravieţuitorii care stau în câmp deschis.
„Familii dorm în afara ruinelor caselor lor, în timp ce trupurile celor dragi sunt scoase de sub dărâmături. Teamă reală de mai multe cutremure”, a afirmat, într-o postare pe X, reprezentantul ONU Tom Fletcher, aflat în vizită, transmite News.ro.
„Trebuie să aducem corturi şi speranţă supravieţuitorilor care îşi reconstruiesc vieţile zdruncinate”, a spus el, adăugând că acţiunile puternice şi coordonate sunt cheia pentru a salva cât mai multe vieţi.
Vecinii Myanmarului, precum China, India şi naţiunile din sud-estul Asiei, se află printre cei care au trimis ajutoare şi salvatori în ultima săptămână, pentru a ajuta în zonele afectate de cutremur.
Statele Unite, care până de curând era cel mai mare donator de ajutoare umanitare, a promis cel puţin 9 milioane de dolari pentru Myanmar pentru a sprijini comunităţile afectate de cutremur, însă actuali şi foşti oficiali ai SUA afirmă că dezmembrarea programului său de ajutor internaţional a afectat răspunsul.
Trei angajaţi ai Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională care călătoriseră în Myanmar după cutremur au fost anunţaţi că sunt concediaţi, a declarat, pentru Reuters, Marcia Wong, un fost oficial al USAID.
„Această echipă munceşte din greu, concentrându-se să ofere ajutoare umanitare celor în nevoie. Să afli vestea privind concedierea ta iminentă – cum poate să nu fie asta demoralizator?”, a afirmat Wong.
În Thailanda învecinată, autorităţile au afirmat că bilanţul din ţară al cutremurului a crescut la 24. Dintre aceste persoane, 17 au murit pe şantierul unui zgârie-nori din capitala Bangkok, după ce clădirea în construcţie s-a prăbuşit. Alte 77 de persoane sunt încă date dispărute acolo.
Încălcări ale acordului de încetare a focului
Armata din Myanmar a condus ţara de la răsturnarea guvernului laureatei Nobel Aung San Suu Kyi în 2021, ceea ce a lăsat economia şi serviciile de bază, inclusiv sănătatea, făcute praf, o situaţie exacerbată de cutremur.
Războiul civil care a urmat a dus la strămuratea a peste trei milioane de persoane, cu nesiguranţă alimentară extinsă şi peste o treime din populaţie având nevoie de asistenţă umanitară, afirmă ONU.
Deşi o încetare a focului a fost anunţată, miercuri, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a afirmat, vineri, că junta restricţiona ajutoarele în zonele care nu o susţin. Acesta a afirmat, de asemenea, că investighează atacuri raportate ale juntei asuprpa oponenţilor, inclusiv după încetarea focului.
Un purtător de cuvânt al juntei nu a răspuns apelurilor prin care i se cerea o reacţie.
Organizaţia de sprijin Free Burma Rangers a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, că armata a lansat bombe în statele Karenni şi Shan, joi şi vineri, în pofida anunţului privind încetarea focului, omorând cel puţin cinci persoane.
Printre victime se află civili, potrivit fondatorului grupului, David Eubank, care a afirmat că au fost cel puţin şapte astfel de atacuri militare de la încetarea focului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!