Înalta Curte din Londra a decis vineri că prinţul Harry a fost victima pirateriei telefonului său mobil de către Mirror Group Newspapers şi i-a acordat daune de 140.600 de lire sterline.
Judecătorul a constatat că 15 din cele 33 de articole contestate, folosite în proces, au fost rezultatul pirateriei informatice asupra e-mailul fiului cel mic al regelui Charles III sau al anturajului său. Judecătorul a subliniat, de asemenea, "suferinţa" pe care Harry a suportat-o "ca urmare a activităţii ilegale îndreptate împotriva sa şi a celor apropiaţi".
Prin intermediul avocatului său, Prinţul Harry a salutat condamnarea tabloidului.
"Sentinţa de astăzi îmi dă dreptate şi îmi oferă încredere", a transmis David Sherborne, avocatul său la Înalta Curte din Londra, în numele ducelui de Sussex, într-o declaraţie cu un limbaj ferm împotriva practicilor presei faţă de el, concluzionând: "Misiunea continuă".
Aceasta este prima victorie pentru prinţ, care a lansat mai multe bătălii juridice împotriva presei tabloide. În procesul actual, deschis în mai 2023, prinţul Harry l-a acuzat pe editorul Daily Mirror că a folosit metode ilegale pentru a colecta informaţii, inclusiv piratarea mesajelor telefonice, între 1996 şi 2010.
"Piratarea telefoanelor a fost practicată la scară industrială de cel puţin trei ziare la acea vreme şi nu există nicio îndoială în această privinţă", a declarat ducele de Sussex, care a depus mărturie la Londra în iunie.
Prinţul Harry a devenit primul membru al familiei regale britanice de rang înalt din ultimii 130 de ani care a depus mărturie în instanţă atunci când a apărut ca martor principal la procesul din luna iunie.
Prinţul în vârstă de 39 de ani consideră ziarele tabloide responsabile de moartea mamei sale Diana, care a fost urmărită de paparazzi la Paris în 1997. De asemenea, el învinovăţeşte presa pentru ceea ce el descrie ca fiind hărţuirea lui Meghan şi pentru relaţia sa proastă cu familia acesteia.
Harry l-a acuzat pe editorul Daily Mirror şi al ediţiilor sale de duminică de piraterie informatică şi de colectare ilegală de informaţii, în special prin utilizarea de detectivi particulari.
Grupul a respins mare parte din acuzaţii, negând în special orice piratare a mesajelor vocale. Cu toate acestea, a recunoscut o serie de practici ilicite - în cinci dintre cele 33 de articole publicate între 1996 şi 2009 care au fost incluse în procedură -, inclusiv utilizarea unui detectiv particular în legătură cu o ieşire în club de noapte în 2004, şi şi-a cerut scuze.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!