Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc, după anunţul făcut luni, 21 aprilie, de Vatican privind decesul Suveranului Pontif, la vârsta de 88 de ani, relatează Agerpres.
Preşedintele Argentinei, Javier Milei, şi-a exprimat "profunda durere" la anunţul morţii papei, omagiind "bunătatea"şi "înţelepciunea" acestuia, în pofida "diferenţelor" dintre ei "care astăzi par minore". "În calitate de preşedinte, în calitate de argentinian şi, fundamental, în calitate de credincios, îmi iau rămas bun de la Sfântul Părinte şi sunt alături de toţi cei care astăzi înfruntă această tristă veste", a declarat Javier Milei într-un mesaj pe X.
În anii care au precedat alegerea sa la sfârşitul anului 2023, preşedintele ultraliberal exprimase critici vehemente, chiar insulte, la adresa unui papă - potrivit lui - "stângist", înainte de a fi primit cu căldură la Vatican şi de a oficializa o reconciliere cu Suveranul Pontif la începutul anului 2024, conform France Presse.
Casa Albă a adus un omagiu papei Francisc printr-un scurt mesaj pe reţeaua socială X, indicând: "Fie ca papa Francisc să se odihnească în pace!". Mesajul este însoţit de fotografii ale defunctului papă întâlnindu-se cu preşedintele Donald Trump şi vicepreşedintele JD Vance, acesta din urmă fiind primit duminică pentru câteva minute de Francisc, decedat luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani.
Regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu papei Francisc, evocând compasiunea acestuia şi angajamentul său ecumenic într-un mesaj publicat de Palatul Buckingham şi în numele reginei Camilla. Cu două săptămâni în urmă, cuplul regal s-a întâlnit cu papa Francisc într-o vizită privată la Vatican, în marja călătoriei lor la Roma.
Citește și: Când se alege noul Papă. Cine sunt cei șase cardinali care se află în topul favoriților

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a omagiat pe papa Francisc, cel care "s-a rugat pentru pacea în Ucraina", ţară care luptă de peste trei ani împotriva invaziei ruse. "El a ştiut să dea speranţă, să uşureze suferinţa prin rugăciune şi să favorizeze unitatea. El s-a rugat pentru pace în Ucraina şi pentru ucraineni. Suntem întristaţi împreună cu catolicii şi toţi creştinii", a transmis Zelenski într-un mesaj pe platforma X.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe la trecerea în nefiinţă a papei Francisc, a anunţat luni Kremlinul, omagiind un "conducător înţelept" şi un "apărător constant al valorilor înalte ale umanismului şi justiţiei", conform Reuters şi AFP. "Vă rog să acceptaţi cele mai sincere condoleanţe pentru decesul Sanctităţii Sale Papa Francisc", a transmis Putin într-un mesaj adresat cardinalului Kevin Joseph Farrell, camerlengo al Sfintei Biserici Romane. "De-a lungul anilor pontificatului său, el a promovat în mod intens dezvoltarea dialogului între bisericile Ortodoxă Rusă şi Romano-Catolică, precum şi cooperarea constructivă între Rusia şi Sfântul Scaun", se menţionează în comunicatul Kremlinului. "În acest moment trist, aş dori să vă transmit dumneavoastră şi întregului cler catolic cuvintele mele de simpatie şi sprijin", a spus Putin în mesaj.
Citește și: Papa Francisc în România. Imagini de la vizita din 2019, prima făcută de el într-o țară ortodoxă
Premierul indian Narendra Modi a deplâns moartea papei Francisc şi a declarat că acesta va fi întotdeauna amintit "ca un exemplu de compasiune, umilinţă şi curaj spiritual de milioane de oameni din întreaga lume", potrivit EFE.
"Sunt profund întristat de trecerea în nefiinţă a Sanctităţii Sale Papa Francisc. În aceste momente de durere şi amintire, transmit condoleanţele mele sincere comunităţii catolice globale. Milioane de oameni din întreaga lume îşi vor aminti întotdeauna de Papa Francisc ca de un exemplu de compasiune, umilinţă şi curaj spiritual. De la o vârstă fragedă, el s-a dedicat împlinirii idealurilor lui Hristos. I-a slujit cu sârguinţă pe cei săraci şi oprimaţi", a declarat liderul indian pe reţelele sociale. Modi a avut mai multe întâlniri cu Papa, cea mai recentă în iunie anul trecut, în marja summitului G7 din Italia. În cadrul unei întâlniri anterioare, în 2021, prim-ministrul indian l-a invitat pe Suveranul Pontif argentinian să viziteze India.

Premierul britanic Keir Starmer a prezentat condoleanţele sale catolicilor după moartea papei Francisc, căruia i-a omagiat "eforturile neobosite" pentru o "lume mai dreaptă", transmite AFP. "Eforturile sale neobosite pentru a promova o lume mai dreaptă pentru toţi vor lăsa o moştenire durabilă", a scris Keir Starmer pe reţeaua X. Guvernul britanic a anunţat de altfel că drapelele vor fi coborâte în bernă pe clădirile sale până marţi seara.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat un foarte scurt mesaj pe Facebook pentru a spune "mulţumesc pentru tot" şi "la revedere Sfântului Părinte", a cărui viziune pentru primirea refugiaţilor nu o împărtăşea, potrivit AFP.
Şeful guvernului polonez a adus un omagiu papei Francisc, calificându-l drept un "om bun, plin de căldură şi sensibil". "Papa Francisc a murit. Un om bun, plin de căldură şi sensibil. Odihnească-se în pace!", a scris Donald Tusk pe X.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat, la rândul său, pe X că papa Francisc era un "mare apostol al milei în care vedea răspunsul la provocările lumii moderne".
Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a afirmat - într-un mesaj pe reţeaua de socializare X - că papa Francisc a cerut lumii, încă o dată, curajul "de a schimba cursul" actual al societăţii.
"Papa Francisc s-a întors în Casa Tatălui. Suntem profund întristaţi de această veste, pentru că ne lasă un mare om şi un mare păstor", a scris Meloni, care s-a întâlnit cu papa Francisc în mai multe ocazii, atât în interiorul, cât şi în afara Vaticanului.
De altfel, premierul italian a declarat: "Am avut privilegiul de a mă bucura de prietenia sa, de sfaturile şi de învăţăturile sale, care nu au lipsit niciodată, nici măcar în momente de încercare şi suferinţă".
"În meditaţiile despre Drumul Crucii, el ne-a amintit de puterea darului, care face ca totul să înflorească din nou şi este capabil să reconcilieze ceea ce în ochii omului este ireconciliabil. Şi a cerut lumii, încă o dată, curajul de a schimba cursul, de a merge pe o cale care 'nu distruge, ci cultivă, repară, protejează''', a adăugat ea.
Meloni a asigurat: "Vom merge în această direcţie, pentru a căuta calea păcii, a urmări binele comun şi a construi o societate mai dreaptă şi mai echitabilă. Învăţăturile şi moştenirea sa nu vor fi pierdute. Îl elogiem pe Sfântul Părinte cu o inimă plină de tristeţe, dar ştim că acum se află în pacea Domnului".

Papa Francisc "a inspirat milioane de persoane şi dincolo de Biserica Catolică, prin umilinţa şi iubirea sa atât de pură pentru cei nevoiaşi", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Gândurile mele sunt alături de toţi cei care resimt această profundă pierdere", a adăugat pe reţeaua X şefa executivului european, exprimându-şi dorinţa ca moştenirea Suveranului Pontif argentinian "să continue să ne ghideze pe toţi spre o lume mai dreaptă, mai paşnică şi mai plină de compasiune".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus la rândul său un omagiu papei Francisc, un om care "a fost întotdeauna alături de cei mai vulnerabili şi mai fragili", adresând totodată "condoleanţele cele mai sincere catolicilor din lumea întreagă".
Preşedintele francez, aflat în deplasare la Mayotte, a evidenţiat "vocaţia unui om care s-a bătut întreaga sa viaţă pentru mai multă dreptate şi pentru o anumită idee de umanitate, o umanitate fraternă". El a exprimat "marea durere împărtăşită în Franţa şi pe întreaga planetă", după anunţul decesului papei Francisc.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!