Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat cu urale de mulţime în momentul în care limuzina sa Bentley a ajuns în faţa porţilor Palatului Buckingham, în care acesta a intrat pentru prima oară ca rege, transmite vineri Reuters.
În faţa porţilor, noul monarh a coborât din maşină şi a început să strângă mâinile oamenilor adunaţi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei defuncte, Elisabeta a II-a. El a rămas cel puţin 10 minute printre oameni, privind florile adunate pentru mama sa şi ascultând în timp ce unele voci cântau "God save the King". Regina consoartă Camilla a coborât şi ea din maşină şi l-a urmat pe Charles de la distanţă, după care i s-a alăturat pentru a privi florile depuse de oameni la porţile palatului.
Între timp, drapelul regal a fost ridicat deasupra Palatului Buckingham cu ocazia sosirii noului monarh.
La Londra, mii de persoane s-au adunat în faţa porţilor Palatului Buckingham şi de-a lungul celebrului bulevard Mall care duce către palat. Unii dintre oameni şi-au vopsit părul în roşu, alb şi albastru, culorile drapelului istoric Union Jack. Alţi oameni depuneau flori la porţile palatului şi apoi, cu lacrimi în ochi, se îmbrăţişau unii pe alţii pentru consolare.
Liam Fitzjohn, 27 de ani, lucrător feroviar, a venit la porţile Palatului Buckingham împreună cu fiica sa. "Chiar dacă nu-şi va mai aduce aminte, putem să-i povestim că a fost aici în acest moment istoric. Trebuia să trecem şi noi să aducem flori. Nu vom mai avea niciodată o regină cum a fost ea", a declarat el.
Mulţi dintre cei din faţa palatului sunt turişti străini. "Zbor înapoi spre Japonia astăzi, şi am trecut pe aici în drum spre aeroport", a declarat Nobu Yamanaka, 52 de ani. "Este o ocazie specială. Toată lumea din Japonia urmăreşte evenimentul", a adăugat el.
Numeroşi oameni au depus flori şi la Castelul Windsor, aflat la mică distanţă de Londra dar şi la Balmoral, în Scoţia, locul unde regina a murit.
"Nu este ca şi când nu ne-am fi aşteptat, dar tot este un şoc. Ea a fost ca o stâncă, pentru atât de mult timp", a declarat Deborah O'Brien, care a venit la Balmoral din Norfolk, în estul Angliei.
"A fost printre noi atât de mult timp, devenind cumva chiar imaginea Marii Britanii şi a Commonwealth-ului, aşa că este acel şoc de a fi ceva diferit. Parcă nici nu este adevărat", a declarat Dan Buckley, 22 de ani, originar din Aberdeen, care înfruntă ploaia scoţiană pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei la Balmoral.
Nouăzeci şi şase de salve de tun, câte una pentru fiecare an al vieţii reginei Elisabeta a II-a, au fost trase simultan vineri din mai multe puncte emblematice ale Regatului Unit, în semn de rămas bun de la cel mai longeviv monarh britanic, care a împlinit la 6 februarie şapte decenii pe tron.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!