Restaurantele şi cafenelele din Canada nu mai pot oferi paie, pungi sau tacâmuri din plastic, chiar dacă bătălia guvernului pentru eliminarea acestor articole de unică folosinţă nu este câştigată încă.
Interzicerea treptată a importului, fabricării şi vânzării de articole din plastic a fost introdusă anul trecut în cadrul angajamentului luat de Ottawa de a ajunge la zero deşeuri din plastic până în 2030, informează AFP.
În noiembrie însă, o instanţă canadiană a anulat reglementarea care clasifica anumite produse din plastic ca fiind toxice, în urma unei plângeri depuse de producătorii de plastic din această ţară.
Guvernul a făcut apel împotriva acestei decizii, care ar putea avea consecinţe directe asupra interzicerii obiectelor din plastic de unică folosinţă. Prin urmare, reglementarea a intrat în vigoare miercuri, în aşteptarea unei decizii în această privinţă.
"Cred că este foarte bine că legea îi obligă pe comercianţi să facă acest lucru. Nu cred că toată lumea ar fi făcut-o imediat sau ar fi durat mult", explică Charles Desgens, un geometru de 29 de ani care lua masa într-un restaurant din Saint-Jean-sur-Richelieu, la 40 de kilometri de Montreal.
"Uneori este mai uşor să arunci lucrurile, dar efortul suplimentar merită", a adăugat partenera sa, Helene Boulanger, de profesie inginer.
Cu toate acestea, unii comercianţi şi proprietari de restaurante, cum ar fi Emile Doucet, de la restaurantul Parma Deli din acest orăşel de 100.000 de locuitori, consideră că "nu este încă foarte uşor să găseşti alternative".
"Datele ştiinţifice sunt clare: poluarea cu plastic este omniprezentă şi dăunează faunei sălbatice şi mediului", reamintise în noiembrie Steven Guilbeault, ministrul canadian al Mediului.
Potrivit autorităţilor de la Ottawa, în fiecare an, canadienii aruncă trei milioane de tone de deşeuri din plastic, scrie Agerpres. Doar 9% din aceste deşeuri sunt reciclate, ceea ce înseamnă că marea majoritate ajunge la gropile de gunoi şi că 29.000 de tone de plastic sfârşesc în mediul nostru natural.
Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a estimat în luna mai că, pentru a opri această poluare galopantă, lumea trebuie să reducă la jumătate plasticele de unică folosinţă şi să adopte masiv tripticul "reutilizare, reciclare, alternativă".
În 2019, la nivel mondial au fost produse 353 de milioane de tone de deşeuri din plastic, dintre care 22 % au sfârşit prin a fi abandonate.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!