Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a decretat începând de miercuri stare de urgență, pentru două săptămâni, în cel mai mare oraș al țării, Almatî, și în provincia Mangistau din vest, unde au izbucnit violențe la proteste declanșate de creșterea prețului la gaz petrol lichefiat (GPL), cu care mulți cetățeni își alimentează mașinile.
Astfel, circulația pe străzi este interzisă între orele 23:00 și 7:00, la fel și adunările de oameni, relatează Reuters.
Președintele s-a adresat cetăţenilor îndemnându-i "să dea dovadă de prudenţă" şi "să nu cedeze provocărilor".
În cursul serii, autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului GNL fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune. Cu toate acestea, această promisiune nu a dus la dispersarea manifestanţilor.
Poliţia din Kazahstan a folosit marţi grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie împotriva creşterii preţului la gaze care a reunit câteva mii de persoane la Almatî, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală. Doi corespondenţi ai AFP, care au văzut tirurile poliţiei, au numărat cel puţin 5.000 de persoane la protest, în această ţară autoritară unde asemenea adunări sunt rare, scrie Agerpres.
Serviciile de mesagerie Whatsapp, Telegram şi Signal au fost inaccesibile în cursul serii în Kazahstan, unde proteste au izbucnit, cu începere de duminică, în mai multe oraşe.
Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), mişcarea a început în oraşul în oraşul Janaozen, din vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, după care s-au extins în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice.
Janaozen a mai fost în trecut scena unor violenţe. În 2011, cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.
Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa în viața politică. Revoltele sunt rare în această țară care s-a desprins din URSS în 1991.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!