România, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania cer Uniunii Europene să facă mai mult pentru a combate reinterpretările ruseşti şi distorsionarea istoriei. Într-o scrisoare comună publicată vineri, cele cinci ţări est-europene au cerut, de asemenea, instituţiilor UE să îşi asume un rol de leadership pentru păstrarea memoriei istorice şi prevenirea manipulării faptelor.
„Rusia nu a condamnat niciodată crimele sovieticilor şi conducerea sa actuală tolerează în mod deschis şi chiar sprijină cu entuziasm moştenirea sovietică", se arată în scrisoare. "Este necesar să se consolideze eforturile la nivelul UE pentru a combate încercările Rusiei de a rescrie istoria şi de a folosi interpretările regimurilor totalitare în contextul războiului împotriva Ucrainei, folosind instrumente legale, politice şi de sensibilizare”, subliniază documentul citat de agenția germană dpa, preluată de Agerpres.
Spre deosebire de atrocităţile naziştilor, memoria şi cunoaşterea crimelor sovietice încă nu şi-au găsit locul în conştiinţa europenilor.
„Fără o evaluare precisă, onestă şi cuprinzătoare a trecutului, nu vom putea preveni efectiv viitoare crime pe continentul nostru sau să le investigăm pe cele actuale din Ucraina”, se arată în scrisoarea semnată liderii celor 5 țări europene.
Ca urmare, preşedintele Klaus Iohannis, omologul său din Lituania, Gitanas Nauseda, premierii Estoniei, Kaja Kallas, Letoniei, Krisjanis Karins, şi Poloniei, Mateusz Morawiecki, cer înființarea la Bruxelles a unui Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului.
„Am trimis împreună cu Gitanas Nauseda, Kaja Kallas, Krisjanis Karins, Mateusz Morawiecki o scrisoare adresată instituţiilor UE privind necesitatea de a promova istoria şi memoria europene în întreaga UE, care ar trebui să devină parte a programelor educaţionale naţionale ale tuturor statelor membre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.
Scrisoarea a fost transmisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierului ceh, Petr Fiala, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.
„Înfiinţarea unui Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului la Bruxelles ar reprezenta un pas foarte important în asigurarea memoriei cu privire la crimele comise de regimurile totalitare, inclusiv cel sovietic, în eforturile noastre de a creşte nivelul de conştientizare pentru a preveni şi a opri crime similare în Ucraina şi în a omagia aceste victime”, se arată în scrisoarea transmisă de cei cinci lideri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!