Vladimir Putin și ministrul său de externe, Serghei Lavrov, nu vor mai avea voie să intre în Statele Unite. Decizia a fost anunțată vineri de Casa Albă, care le va impune sancțiuni celor doi. În afara interdicției de călătorie, toate activele lor - bunuri, proprietăți, conturi bancare - vor fi înghețate, o decizie pe care au luat-o vineri și Uniunea Europeană, și Marea Britanie. În replică, autoritățile ruse au calificat deciziile Occidentului drept „o dovadă a neputinței” și spun că relațiile cu Vestul sunt aproape de un punct fără întoarcere.
Statele Unite îi vor sancţiona pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, şi le vor interzice intrarea pe teritoriul lor, o decizie extrem de rară împotriva unor lideri străini, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, notează AFP, preluată de Agerpres.
Cei doi se alătură astfel unei liste de lideri sancţionaţi direct de Statele Unite, printre care liderul iranian Ali Khamenei, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sirian Bashar Al-Assad.
"Este un element obişnuit" al sancţiunilor împotriva unor personalităţi străine, a spus Jen Psaki, precizând că detaliile acestor sancţiuni istorice contra preşedintelui rus vor fi dezvăluite mai târziu.
Ea a mai spus că dacă Rusia ar face o ţintă din preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi "un act atroce" din partea Moscovei.
Putin și Lavrov, pe lista „neagră” a UE
Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său de externe Serghei Lavrov se află pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat vineri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Londra a făcut ulterior un anunț similar, iar secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat, la rândul ei, că și Statele Unite intenționează să-l sancționeze pe președintele rus Vladimir Putin.
Anunțul lui Josep Borrell a fost făcut după ce miniștrii de externe din UE au convenit să înghețe activele lui Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov, pe fondul continuării atacurilor cu rachete la Kiev.
Miniştrii de externe din UE au aprobat vineri în mod oficial un pachet de sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei, anunţat joi seara de şefii de stat şi de guvern europeni.
Plasarea lui Vladmir Putin pe lista persoanelor sancționate de UE este un pas important. Singurii lideri din lume sancţionaţi de UE sunt preşedintele sirian Bashar al-Assad şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.
Sancţiunile care îi vizează pe Vladimir Putin şi Serghei Lavrov sunt ''aceleaşi'' cu cele prevăzute pentru celelalte personalităţi menţionate pe această listă neagră europeană, inclusiv ''îngheţarea activelor'', a precizat Borrell, conform AFP, scrie Agerpres.
Londra anunță o măsură similară
Și guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, mai scrie AFP. Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" și "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".
Prin urmare, cei doi demnitari ruşi îşi văd activele îngheţate pe teritoriul britanic.
Pe lângă cele cinci bănci şi trei oligarhi deja sancţionaţi marţi, Regatul Unit a impus joi o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, interzicând compania aeriană Aeroflot şi ţintind sectorul bancar, exporturile de tehnologie şi alți cinci oameni de afaceri.
Reacția Rusiei
"Sancţiunile împotriva preşedintelui şi ministrului de externe al ţării sunt un exemplu şi o demonstraţie a neputinţei absolute a propriei voastre politici externe", a replicat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Moscova, Maria Zaharova, la televiziunea rusă.
Ce alte măsuri a luat UE împotriva Rusiei
Toţi membrii Dumei, camera inferioară a parlamentului, se află acum pe lista „neagră” a UE, precum şi 26 de oameni de afaceri. Persoanele sancţionate au, de asemenea, interdicţie de a intra în UE.
UE a decis să limiteze drastic accesul Rusiei la pieţele de capital europene, ceea ce face mai dificilă şi mai costisitoare finanţarea datoriei sale. De asemenea, va reduce accesul ţării la tehnologii esenţiale, privând-o de componente electronice şi software, ceea ce va afecta grav economia ţării. Avioanele, piesele şi echipamentele pentru industria aerospaţială şi tehnologia de rafinare pentru industria petrolieră nu vor mai putea fi exportate în Rusia. Aceste restricţii vor afecta, de asemenea, bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară). Băncile din UE nu vor putea accepta depozite de peste 100.000 de euro de la cetăţeni ruşi, iar mai multor companii ruseşti de stat li se va refuza accesul la finanţare din partea UE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut blocarea accesului Rusiei la sistemul de mesagerie bancară Swift pentru a o izola financiar de restul lumii, cum a fost cazul Iranului la sfârşitul anului 2019. Aproximativ 300 de bănci şi instituţii ruseşti folosesc Swift pentru transferurile lor interbancare de bani. Însă comunitatea internațională nu a dat curs deocamdată acestei cereri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!