Statele Unite, care vor să găsească un sfârşit al Războiului din Ucraina, au propus un proiect de rezoluţie Adunării Generale a ONU - de 65 de cuvinte - în care nu menţionează respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, în urma unui nou atac al noului preşedinte american Donald Trump împotriva omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
Acest proiect de rezoluţie, pe care AFP scrie că l-a văzut vineri, are doar 65 de cuvinte.
Washingtonul cere în acest proiect ”un sfârşit rapid al conflictului şi îndeamnă la o pace durabilă între Ucraina şi Rusia”, o formulare vagă şi laconică, departe de precedentele texte ale Adunării Generale a ONU care susţin în mod clar Ucraina.
Secretarul de Stat american Marco Rubio cere într-un comunicat ţărilor membre ONU să aprobe această nouă rezoluţie ”simplă” şi ”istorică” şi ca ”toate statele membre să o suţină pentru a se trasa o cale către pace”, potrivit News.ro.
Această rezoluţie ”este o idee bună”, a comentat rapid ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia, care deplânge însă lipsa unei evocări a ”rădăcinilor” războiului.
Europenii, uluiţi de dialogul brusc americano-rus privind Ucraina, nu au reacţionat sâmbătă faţă de propunerea americană.
”Fără comentarii pentru moment”, a declarat sec ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Rivière.
Adunarea Generală a ONU urmează să se reunească luni.
”Un text minimalist (...) care nu condamnă agresiunea rusă şi care nu face referire la integritatea teritorialăa Ucrainei aduce a o trădare a Kievului şi a lovitură josnică aplicată UE, dar şi a un dispreţ faţă de principiile care se află în centrul dreptului internţaional”, denunţă la AFP Richard Gowan de la International Crisis Group.
”Nicio carte în mână”
Reuniunea ONU de luni eswte prima de la întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump, care şi-a reluat vineri atacurile împotriva preşedintelui ucrainean, în Biroul Oval, la Casa Albă.
El a apreciat că Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin ”vor trebui să stea de vorbă” pentru ”a pune capăt masacrării a milioane de persoane” şi că prezenţa Ucrainei ”nu este importantă” la negocieri cu Rusia.
”Eu am avut discuţii bune cu Putin şi am avut discuţii nu la fel de bune cu Ucraina. Ei n-au nicio carte în mână, dar joacă greu”, a observat Donald Trump.
”Nu vom lăsa asta să continue”, a declarat el.
”De trei ani (Volodimir Zelenski) este în reuniune şi nu s-a făcut nimic”, a tunat noul preşedinte american într-un interviu acordat Fox Radio.
”Nu cred, deci, că este important să participe la reuniuni”, a stabilit el.
Donald Trump a refuzat, de asemenea, să acuza Moscova de invadarea Ucrainei în februarie 2022.
Liderii occidentali ”n-ar fi trebuit să o lase să atace”, a declarat el.
Donlad Trump i-a atacat, de asemenea, pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe premierul britanic Keir Starmer, care ”n-au făcut nimic” pentru ca să pună capăt războiului.
Cei doi lideri sunt aşteptaţi - separat - săptămâna viitoare la Casa Albă.
Minerale strategice
În paralel, Kievul şi Washingtonul negociază un acord pe care Volodimit Zelenski îl vrea ”echitabil” cu privire la accesul Statelor Unite la minerale strategice în Ucraina, în schimbul susţinerii americane.
Într-un mesaj video difuzat vineri seara pe reţele de socializare, Volodimir Zelenski explica că Ucraina şi Statele Unite lucrează ”la un proeict de acord” privind mineralele.
La începutul lui februarie, Donald Trump anunţa că vrea un acces la 50% dintre mineralele strategice ale Ucrainei în schimbul ajutorului american deja livrat.
Prima versiune a unui acord a fost respinsă cu furie de către Volodimir Zelenski, care a subliniat că Ucraina ”nu este de vânzare” şi şi-a reiterat propunerea negocierii unor ”investiţii” americane în schimbul unor ”garanţii de securitate” împotriva Rusiei.
Adunarea Generală a ONU se reuneşte luni pentru a marca trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia.
Cu această ocazie, Ucraina şi europenii au pregătit, la rândul lor, un proiect de rezoluţie în care subliniază necesitatea ”dublării” eforturilor diplomatice în vederea opririi războiului ”anul acesta” şi iau notă de iniţiative ale mai multor state membre care şi-au prezentat ”viziunea unui acord de pace complet şi durabil”.
În acest text se reiterează precedentele cereri ale Ucrainei adresate Adunării Generale în vederea unei retrageri imediate şi necondiţionate a trupelor ruse din Ucraina şi încetarea atacurilor Rusiei în Ucraina.
Aceste texte precedente au strâns aproximativ 140 de voturi de la cele 193 de state membre.
”Lider curajos”
Noile salve ale lui Donald Trmp împotriva lui Volodimir Zelenski - după primele invective virulente în această săptămână care au făcut Kievul să reacţioneze aprig şi i-au stupefiat pe europeni - intervin în timp de vizita emisarului preşedintelui american în Ucraina Keith Kellogg părea să fi calmat situaţia.
Volodimir Zelenski a anunţat că a avut cu Keith Kellogg discuţii ”productive” şi că acesta l-a catalogat drept un ”lider curajos şi asediat al unei naţiuni în război”.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a reafirmat vineri că preşedintele rus Vladimir Putin este ”deschis” unor negocieri de pace.
Rusia cere ca Kievul să-i cedeze patru regiuni ucrainene, în afară de Crimeea anexată în 2014, şi ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.
Autorităţile ucrainene consideră aceste condiţii inacceptabile şi le cer aliaţilor lor garanţii de securitate solide.
Donald Trump şi colaboratorii săi au catalogat drept ”nerealistă” o aderare a Ucrainei la NATO şi ambiţia sa de a recuceri teritoriile ucrainene pierdute în favoarea Rusiei.
Pe teren, situaţia rămâne dificilă pentru trupele ucrainene.
Armata rusă a revendicat vineri cucerirea a două localităţi în estul Ucrainei.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!