Autoritățile ucrainene au confiscat primul lot din băutura alcoolică Atomik, făcută din mere crescute în zona de excludere de la Cernobîl, acolo unde nivelul de radiații este încă prea mare pentru ca oamenii să poată locui în siguranță.
În acest moment, compania care produce băutura alcoolică așteaptă rezultatul investigației și nu știe exact de ce peste o mie de sticle din încărcătura cu destinația Marea Britanie au fost confiscate.
„Se pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene falsificate. Dar acest lucru nu are sens, deoarece sticlele sunt destinate pieței din Marea Britanie și sunt clar etichetate cu timbre valabile în Marea Britanie”, a spus profesorul Jim Smith, care a petrecut mulți ani studiind zona de excludere înainte de a înființa Chernobyl Spirit Company împreună cu colegii ucraineni, potrivit BBC.
Băutura, spun producătorii, este primul produs de consum fabricat în zona de excludere de la Cernobîl de la dezastrul nuclear din 1986.
Compania socială care produce Atomik este condusă de oameni de știință care lucrează în zona de excludere de 4.000 de kilometri pătrați, abandonată după dezastrul nuclear din 1986. Studiile lor au inclus creșterea culturilor experimentale pentru a afla dacă cerealele și alte alimente cultivate în zonă ar putea fi folosite ca materie primă pentru produse sigure.
Cercetătorii din spatele băuturii spirtoase au vrut să demonstreze că terenurile din jurul zonei de excludere ar putea fi readuse la utilizare. Ei spun că acest lucru ar putea permite comunităților de acolo să cultive și să vândă produse, ceea ce în prezent este ilegal.
Profesorul Jim Smith, de la Universitatea Portsmouth, care face parte din grupul de cercetători care a creat băutura alcoolică, spunea în 2019 că aceasta „nu e mai radioactivă decât vodca”.
Între timp, profesorul Smith și colegii săi și-au adaptat rețeta pentru a crea o băutură alcoolică pe bază de mere cultivate în districtul Narodichi, aflat chiar lângă zone de excludere, unde agricultura și dezvoltarea sunt încă foarte restricționate.
Compania intenționează să folosească o parte din profituri pentru a ajuta comunitățile din Ucraina - inclusiv din Narodichi - încă afectate de impactul economic al dezastrului nuclear.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!