Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) consideră că statul român are obligația de a proteja sănătatea populației și de a interzice utilizarea produselor pe bază de glifosat dovedite la nivel european ca fiind cancerigene. În 2 iulie 2019, Austria a interzis folosirea acestor substanțe.
FACIAS a semnalat Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale situația îngrijorătoare cauzată de utilizarea glifosatului și a cerut Ministerului interzicerea folosirii în România a produselor care au la bază această substanță.
La solicitarea FACIAS, Ministerul Agriculturii a răspuns că nu există temei științific sau juridic care să justifice o interdicție a utilizării glifosatului în țara noastră întrucât Evaluarea Științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară pentru glifosat ar fi concluzionat că nu se justifică clasificarea glifosatului ca fiind cancerigen, mutagen sau toxic pentru reproducere. Iar în baza acestor evaluări a fost reînnoită aprobarea folosirii glifosatului în România, în ciuda faptului că Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a declarat glifosatul ca fiind un „cancerigen uman probabil”.
Mai mult decât atât, un studiu recent publicat în jurnalul Global Research oferă noi dovezi alarmante care arată că proprietățile cancerigene ale glifosatului sunt transmise la cel puțin trei generații.
De asemenea, compania germană Bayer, care a cumpărat firma Monsanto, principalul producător de pesticide din România, a fost condamnată în mai multe dosare în Statele Unite ale Americii la plăți penale compensatorii de peste două miliarde de dolari. În SUA, există în prezent în jur de 13.400 de plângeri în justiție împotriva Bayer din cauza produsului „Roundup”.
Tot mai multe țări renunță la folosirea produselor pe bază de glifosat, cel mai recent exemplu fiind Austria. Parlamentul de la Viena a aprobat, marți, 2 iulie, un amendament de lege care interzice complet folosirea glifosatului pe teritoriul național. Totodată, mai multe țări au eliminat progresiv această substanță, în prezent existând o inițiativă cetățenească la nivel european care cere interzicerea glifosatului. Petiția a fost deja semnată de 1,3 milioane de persoane. Comisia Europeană a împuternicit recent Franța, Ungaria, Olanda și Suedia să evalueze dacă pesticidul ar trebui sau nu să fie interzis după expirarea licenței sale în 2022.
În țara noastră, glifosatul este utilizat în proporție de 75% pe terenurile agricole în scopul pregătirii solului pentru culturile principale de grâu și porumb. Având în vedere acest lucru, FACIAS consideră că interzicerea glifosatului și folosirea unor metode suplimentare de înlocuire a acestei substanțe reprezintă o prioritate pentru ocrotirea sănătății românilor.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!