Fostul manager al Spitalului CF 2 din Bucureşti Şerban Bucur, suspectat că a luat mită de la mai mulţi oameni de afaceri aflaţi în relaţii contractuale cu unitatea medicală, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi va face trei ani de închisoare cu suspendare. Suma totală primită ca mită este de aproximativ 764.370 de lei.
În 12 iulie 2024, Şerban Bucur, la data faptelor manager al Spitalului CF nr. 2 din Bucureşti, procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pentru şase infracţiuni de luare de mită, din care cinci în formă continuată, şi a unei infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, el ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri aflaţi în relaţie contractuală cu unitatea medicală pe care o conducea sume de bani, reprezentând un procent variabil cuprins între 5% şi 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului/prestatorului de servicii de către unitatea medicală, relatează News.ro.
”Sumele de bani ar fi fost primite direct de inculpat, în biroul acestuia, iar, după plecarea oamenilor de afaceri, managerul Bucur Şerban ar fi verificat cu atenţie plicurile primite şi ar fi procedat la numărarea sumelor de bani, de regulă sub birou, distrugând, ulterior, plicurile”, precizau anchetatorii.
Joi, procurorii Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA au sesizat instanţa de judecată despre acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul inculpatului Şerban Bucur, aflat sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (146 de acte materiale). În aceeaşi cauză, au fost încheiate acorduri şi cu alţi patru inculpaţi, reprezentanţi ai unor societăţi comeriale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită.
„În perioada decembrie 2019 - iunie 2024, inculpatul Bucur Şerban, la data faptelor manager al Spitalului Clinic CF nr.2 Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi pretins şi primit de la inculpaţii B.E, E.S.A, O.M, M.P.A, precum şi de la alte două persoane (martori), toţi fiind reprezentanţi ai unor societăţi comerciale aflate în relaţii contractuale cu spitalul, foloase necuvenite, respectiv, suma totală de aproximativ 764.370 de lei, reprezentând un procent cuprins între 5% şi 10 % din valoarea fără TVA a facturilor plătite de unitatea medicală în perioada decembrie 2019 - iunie 2024 inclusiv”, informează DNA.
Potrivit sursei citate, banii ar fi fost primiţi de managerul spitalului în legătură cu atribuţiile sale de serviciu şi anume, pentru asigurarea bunei desfăşurări a relaţiilor contractuale şi plata facturilor.
„Cele 146 de acte materiale reprezintă tot atâtea împrejurări în care managerul spitalului ar fi primit sumele de bani, în numerar, de regulă în plic, de la reprezentanţii societăţilor comerciale, cu prilejul întâlnirilor care au avut loc la biroul său de la Spitalul Clinic CF nr. 2 din Bucureşti, în perioada menţionată. Contractele aveau ca obiect asigurarea hranei zilnice a pacienţilor, lucrări de reparaţii, întreţinere a instalaţiilor electrice, sanitare, termice şi de altă natură, inclusiv lucrări de reabilitare a unor secţii sau compartimente din cadrul Spitalului, servicii privind sistemul informatic de programare electronică online a pacienţilor, achiziţionarea de huse, halate, seturi sterile, produse de curăţenie şi dezinfectanţi”, explică DNA.
În prezenţa avocatului, Şerban Bucur a declarat expres că recunoaşte faptele, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum şi cu interzicerea, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv manager al unei unităţi sanitare publice şi interzicerea dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de armă.
De asemenea, inculpatul a declarat expres că este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o durată de 120 zile şi cu confiscarea de către instanţa de judecată a sumei 764.370 de lei.
Şi ceilalţi patru inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită, cu pedepse de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare cu suspendare, respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea unor drepturi.
Dosarul de urmărire penală şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei privindu-i pe Bucur şi pe ceilalţi patru inculpaţi au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea actului de sesizare instanţei competente, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!