Compania Google susține că a construit primul calculator cuantic. Acesta poate efectua operații matematice dincolo de abilitățile celor mai multe dintre actualele supercomputere.
Confirmarea oficială a fost oferită printr-o lucrare publicată de revista Nature, după săptămâni întregi în care primele informaţii au circulat în mediul online.
Specialiștii încearcă de decenii să ofere modele de comportament pentru particulele sub-atomice care pot exista simultan în mai multe stări. În timp ce computerele tradiționale folosesc biți, ca unitate de bază într-o variație binară de 0 și 1, computerul cuantic folosește qubiți, care pot avea starea 0 și starea 1 în același timp. Astfel, computerele cuantice pot folosi un algoritm special prin care pot reduce semnificativ timpii de decriptare, de la luni sau ani la numai câteva secunde sau minute.
Cu cât mai mulți qubiți pot fi asociați, cu atât crește puterea calculatorului cuantic. Problema, arată Reuters, este că savanții încă mai caută moduri prin care pot fi răciți qubiții până spre zero absolut pentru a limita vibrația sau „zgomotul” ce face să apară erori în calcule. În această direcție este înregistrat progresul celor de la Google.Directorul general de la Google, Sundar Pichai, a comparat realizarea echipei cu lansarea primei rachete care a părăsit atmosfera terestră.
Echipa a construit un microprocesor botezat Sycamore, care adună 54 de qubiți. Procesorul măsoară 1 cm și este realizat din aluminiu și indiu, fiind protejat de două fâșii de silicon. Cercetătorii au cerut computerului să identifice modele într-o serie de numere aparent întâmplătoare. A rezolvat problema în 3 minute și 20 de secunde, în contextul în care cel mai puternic supercomputer din zilele noastre, Summit, de la IBM, ar rezolva aceeași problemă în 10.000 de ani!
Pe de altă parte, cercetătorii de la IBM afirmă că problema poate fi rezolvată de un supercomputer cu spațiu adițional în 48-60 de ore.
„Calculatoarele cuantice nu le vor «domina» niciodată pe cele clasice, ci vor lucra în legătură cu acestea, din moment ce fiecare prezintă avantajele sale”, a notat șeful cercetării de la IBM, Dario Gil.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!