Greenpeace România a acționat în instanță termocentrala Rovinari. Organizația încearcă astfel să forțeze autoritățile să ia în considerare impactul negativ asupra mediului și sănătății oamenilor.
Greenpeace contestă un permis de funcționare pe viață acordat centralei electrice pe cărbune, care este unul dintre cei mai mari poluatori din România.
Autorizația a fost dată termocentralei fără o evaluare completă a impactului asupra sănătății oamenilor și asupra mediului, susține ONG-ul, care vrea ca autorizația să fie anulată.
Rovinari este unul dintre cei mai mari emitatori de emisii de CO2 din UE și una dintre cele mai periculoase centrale electrice din punct de vedere a poluarii aerului. Iar această autorizație îi oferă drum liber să polueze pe termen nelimitat, în ciuda faptului că niciunul dintre riscuri nu a fost evaluat vreodată. Dacă impactul nu este evaluat acum, poate duce la vătămări ireversibile asupra oamenilor, naturii și climei, a declarat Dominique Doyle, avocatul ClientEarth specializat pe energie.
Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, peste 1.000 de persoane care locuiesc în apropierea termocentralei vor fi expuse la concentrații de dioxid de sulf nociv (SO2) care depășesc limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Impactul devastator al cărbunelui asupra climei este incontestabil. În acest moment crucial al istoriei, și ca unul dintre cei mai mari emițători de emisii de dioxid de carbon din România și Europa, autoritățile nu pot ignora impactul termocentralei Rovinari asupra mediului. Nicio termocentrală nu ar trebui să primească o autorizație de funcționare pentru a polua pe o perioadă nedeterminată fără a evalua mai întâi riscurile, a spus Cosmin Pleșcan, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!