Greta Thunberg, adolescenta activistă suedeză în vârstă de 16 ani, a lansat un apel disperat pentru salvarea planetei. Ea a devenit imaginea mişcării pentru climă ce a cuprins întreaga lume. Fata a avut un discurs în care s-a răzvrătit împotriva liderilor lumii. Cu lacrimi în ochi, le-a reproșat că îngroapă viitorul unor generații când ignoră avertismentele comunității științifice legate de încălzirea globală.
„Suntem în toiul unui colaps climatic, şi ei nu pot vorbi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Nimic din toate acestea nu este normal. Eu nu ar fi trebuit să fiu aici. Ar fi trebuit să fiu la şcoală, pe celălalt mal al oceanului. Şi tot voi apelaţi la mine pentru speranţă? Cum îndrăzniți?! Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale. Şi totuşi, fac parte dintre cei norocoşi. Sunt oameni care suferă. Sunt oameni care mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc. Ne aflăm la începutul unei extincţii în masă. Iar voi nu vorbiţi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Cum îndrăzniţi?!”, le-a transmis adolescenta șefilor de state și de guverne.
„Ochii tuturor generaţiilor viitoare sunt aţintiţi asupra voastră. Iar dacă voi veţi alege să ne dezamăgiţi, eu vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom permite să scăpaţi nepedepsiţi. Chiar aici, chiar acum, trasăm o linie. Şi schimbarea vine, indiferent dacă vă place sau nu”, a mai completat Greta.
Un mesaj la fel de puternic a venit și de la secretarul general al ONU.
„Natura este furioasă. Și ne păcălim pe noi înșine dacă credem că putem păcăli natura, pentru că natura ripostează și în jurul lumii, natura lovește înapoi cu furie. Generația mea nu a reușit să protejeze planeta noastră. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Antonio Gutteres, secretarul general al ONU.
Liderii lumii au lansat promisiuni după apelul făcut de Greta.
„Germania știe ce responsabilități are la nivel mondial și acasă. La nivel mondial, vom crește finanțarea pentru protejarea climei de la două la patru miliarde de euro, comparativ cu 2014”, a promis Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
„Noi, ca șefi de stat și de guvern, trebuie să lucrăm împreună pentru a reacționa mai rapid. Avem nevoie de Acordul de la Paris și să respectăm obiectivele acestuia”, a spus, la rândul său, Emmanuel Macron, președintele Franței.
Un mesaj special a venit și de la Papa Francisc, printr-o înregistrare video.
„Trebuie să ne întrebăm dacă există voință politică pentru alocarea de resurse umane, financiare și tehnologice pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice și pentru a ajuta populațiile cele mai sărace și vulnerabile care suferă cel mai mult”, a transmis Papa.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!